Меню

Жените, при които менопаузата настъпи по-рано може да имат два пъти по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт, показва ново проучване, публикувано в сп. Menopause.

В изследването са участвали над 2500 жени на възраст от 45 до 84 години, които са били проследени за период от 6 до 8 години. При 28 % от жените менопаузата е настъпила по-рано (преди 46 годишна възраст).

Резултатите са показали, че при тях риска от сърдечни заболявания и инсулт е два пъти по-висок, в сравнение с риска при другите жени.

Учените отбелязват обаче, че броят на жените, участвали в проучването, които страдат от сърдечно-съдови заболявания е бил малък.

Това проучване може да мотивира жените с ранна менопауза да променят начина си на живот и да контролират холестерола, кръвното налягане и телесното си тегло с цел превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!