Начало / Женско здраве / Ранни симптоми на менопауза

Ранни симптоми на менопауза

дек. 25, 2012

Около 40 годишна възраст в организма на жената започват да настъпват някои промени. Постепенно функцията на яйчниците се понижава, намалява продукцията на естрогени и прогестерон. В резултат на намаленото ниво най-вече на естрогените настъпват промени в целия организъм. Поради тази причина жените в тази възраст могат да изпитват периодично някои от симптомите на менопаузата. При всяка жена симптомите могат да варират по продължителност и тежест, но въпреки това те остават едни и същи и по тях може да се разпознае, че навлиза в този период.
При настъпване на менопауза могат да се наблюдават психологически и физически промени в организма на жената. Ето и някои от по-честите:

Психологически промени:

Промяна в настроението и лесна раздразнимост – те се дължат на нарушения баланс на хормоните. Този симптом може да е особено неприятен и да разтревожи жената и нейните близки.

Лесно забравяне и трудна концентрация – за да се предпазите от тези симптоми е добре да спите достатъчно вечер, да избягвате големи количества алкохол и да имате балансиран хранителен режим.

Депресия – жените, при които настъпва менопауза са четири пъти по-склонни да страдат от депресия. Както и при повече от другите симптоми и депресията се дължи на нарушения хормонален баланс.

Инсомния – жените в пременопауза могат да се оплакват от трудно заспиване вечер. В някои случаи това може да се дължи на топлите вълни и засиленото изпотяване, които се наблюдават в този период и водят до допълнително затрудняване на съня. В други случаи може да няма точно определена причина за инсомнията.

Намаляне на либидото – често жените не могат да си обяснят липсата на желание за секс, но и това оплакване като много от другите се обяснява с хормоналните промени, настъпващи в организма.

Физически промени:

Промени в менструалния цикъл – най-очевидния симптом в предменопаузалния период е нередовният цикъл на жената. Той започва да става по-кратък, кървенето може да е както незначително, така и по-усилено от нормалното.

Увеличаване на теглото – това е един от симптомите, които най-много тревожат жените, защото повлиява тяхното самочувствие и себеоценка. Допълнителните килограми обикновено се натрупват основно в областта на корема и бедрата. Освен, че се променя външният вид на жената, това увеличаване на теглото може да доведе и до някои здравословни проблеми.

Топли вълни -75 до 85% от жените се оплакват от усещане на топли вълни. Те започват да се появяват около 1-2 години преди окончателното настъпване на менопауза. Топлите вълни от своя страна водят и до прекормено изпотяване. Когато се появяват през нощта те се наричат нощни изпотявания.

Болки в различни области на тялото – поради вариациите в нивата на хормоните жените могат да се оплакват от болка на различни места от тялото – гърдите, ставите, мускулите. За справяне с болките могат да приемат предписани от лекар болкоуспокояващи средства.

Промени в окосмяването – някои жени се оплакват от засилено окапване на косата в периодите преди менопауза. Други съобщават за изтъняване на косата или за нежелано окосмяване в някои части на тялото.

Остеопорозатова е може би един от най-сериозните симптоми, който се появява в резултат на нарушения хормонален баланс и намаляването на нивата на естрогените. Това води до повишена чупливост на костите и хронични болки в ставите. Жените трябва да са информирани за това как да предотвратят или поне да забавят появата на остеопороза.