Меню

Жените, които спортуват редовно имат по-нисък риск от развитие на рак на гърдата след менопауза в сравнение с неактивните жени, показва проучване, публикувано в сп. Cancer.

Учени от университета на Северна Каролина са провели проучване сред 1500 жени, болни от рак на гърдата и 1550 здрави жени на еднаква възраст.

Резултатите показват, че жените, които в репродуктивна възраст са извършвали физическа активност над 10 часа седмично имат 30 % по-малка вероятност да развият рак на гърдата, в сравнение с жените, които са водели заседнал начин на живот. Ефектът на физическата активност е особено изразен при жени в менопауза.

При жените, които са започнали да спортуват след настъпване на менопауза също се наблюдава по-нисък риск.

Според авторите на проучването повишената физическа активност води до понижаване на телесното тегло, а редуцирането на мастната тъкан се свързва с по-ниски нива на естрогените, които могат да стимулират развитието на тумора.

Проучването подкрепя здравните препоръки, че хората трябва да са активни през целия си живот.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!