Начало / Женско здраве / Ректовагинална фистула (RVF)

Ректовагинална фистула (RVF)

юни 22, 2023

ректовагинална фистула

Ректовагинална фистула (RVF) представлява патологично свързване между влагалището и ректума. Ректовагиналните фистули се различават по своята форма, големина и локализация.

В зависимост от локализацията ректовагиналните фистули се разделят на 2 групи:

 • ниски

Ниските RVF се намират в долната трета на ректума и долната половина на влагалището. Когато фистулата е разположена в близост до външния сфинктер на ануса (до 2 см проксимално от ануса) тя се нарича ано-вагинална фистула.

 • високи

Високите RVF са разположени между средната трета на ректума и задния вагинален свод. Те изискват трансабдоминален хирургичен подход за възстановяване.

В зависимост от големината ректовагиналните фистули биват:

 • малки – под 0,5 cm в диаметър
 • средни – от 0,5 до 2,5 cm в диаметър
 • големи – над 2,5 cm в диаметър.

Какви са причините за възникване на ректовагинална фистула?

В зависимост от причината се различават следните видове ректовагинални фистули:

 • вродена фистула – среща се много рядко
 • акушерски фистули

Акушерските ректовагинални фистули са най-честите. Те се формират, когато по време на раждане настъпи разкъсване на перинеума и на ректовагиналната преграда, които остават неразпознати, не се възстановят или се възстановят неуспешно.

 • патологични фистули след възпалителни процеси

Тези фистули възникват след възпалителни заболявания на ректума (туберкулоза, тифоид), абсцеси на ректовагиналната преграда, периректални и тазови абсцеси, болест на Крон, дивертикулит.

 • хирургични фистули

Хирургичните фистули възникват след хирургични операции, които причиняват неразпознато вагинално или ректално нараняване или исхемия на тъканите, водеща до перфорация и образуване на фистула през увредената тъкан. Например ректовагинални фистули могат да възникнат след колпоперинеопластика.

 • травматични фистули – могат да възникнат след нараняване, изгаряне, полов акт.
 • злокачествени фистули

При рак на ректума или влагалището може да настъпи туморна инфилтрация, разпад и перфорация на стената на органа с фистулизация.

 • лъчеви фистули

Радиацията причинява дългосрочно хронично възпаление на тъканите и влошава тяхното зарастване и възстановяване.

Какви са симптомите при ректовагинална фистула?

Основната клинична проява е преминаването на газови и замърсяване на влагалището с изпражнения. Появява се вагинално течение с неприятна миризма, отделяне на въздух, вагинално или ректално кървене, преминаване на фекалии, раздразване на кожата около вулвата и перинеума, болка при полов контакт, фекална инконтиненция поради увреждане на аналния сфинктер. Тези симптоми са толкова по-силно изразени, колкото по-голяма е фистулата.

Понякога се срещат допълнителни симптоми на настъпили усложнения като симптоми на цистит или вагинит. Възможно е да има и симптоми на основното заболяване като рак на ректума, дивертикулоза или болест на Крон.

Как се диагностицират ректовагиналните фистули?

Диагнозата се поставя чрез внимателен оглед на влагалището, особено на задната му стена със спекулум. За по-бързо откриване на фистулното отвърстие се прави ректално туширане. Туширащият пръст избутва напред, разтяга и изглажда влагалищната стена. С топчеста сонда се проверява наличието на фистулен ход. Рядко може да се извърши ректоскопия или фистулография.

Какво е лечението на ректовагиналната фистула?

Лечението на ректовагиналните фистули включва лечение на основното заболяване, на самата фистула и на възникналите усложнения.

Лечението на ректовагиналните фистули е хирургично. При фистули от акушерска травма трябва да се изчака оздравяване на тъканите за 3 до 6 месеца. Извършва се отстраняване на фистулния ход. Стената на ректума се възстановява, изгражда се ректовагиналната преграда и перинеума, зашива се и стената на влагалището. В следоперативния период се дават слабителни средства за мека консистенция на изпражненията.

Когато фистулата се дължи на патологичен процес, който не позволява опериране в момента, може да се направи деривация на пасажа. Тя може да бъде постоянна или временна.

Прочетете за:
Вагинална фистула – видове

Последни публикации