Начало / Женско здраве / Рискови фактори за рак на гърдата

Рискови фактори за рак на гърдата

мар. 10, 2016

рак на гърдата

Ракът на гърдата е един от най-често срещащите се видове рак сред женския пол. Смъртността от рак на гърдата продължава да бъде значително висока, затова и жените трябва да извършват редовно профилактични прегледи за ранно откриване на заболяването. Освен това те трябва да са наясно с рисковите фактори, които увеличават възможността от развитие на заболяването и които изискват по-чести профилактични прегледи.

Рисков фактор е всяко едно нещо, което увеличава възможността от поява на дадено заболяване, като например рак. Това, че при вас е налице някой рисков фактор не значи, че със сигурност ще заболеете, както и обратното липсата на рискови фактори при вас не значи, че няма да се разболеете от рак на гърдата. Някои от факторите, които учените са установили, че могат да повишат риска от рак на гърдата са:

  • Пол

При жените рискът да заболеят от рак на гърдата е 100 пъти по-голям отколкото при мъжете. Причината за това е, че в женския организъм количеството на женските полови хормони естроген и прогестерон е много по-високо, а те могат да подпомогнат размножаването на раковите клетки.

  • Възраст

Рискът от рак на гърдата нараства с напредване на възрастта. Около 77% от жените, които се диагностицират с това заболяване са на възраст над 50 години и приблизително 60% са над 65.

  • Случаи на рак на гърдата в семейството

Ако имате майка или сестра, които са се разболели от рак на гърдата това означава, че при вас също има по-голям риск да развиете рак. Този риск нараства особено, ако вашата роднина е заболяла от рак след настъпване на менопауза и са били засегнати и двете гърди.

  • Генетична обремененост

Има някои генетични промени, които могат да възникнат в гените на жените, които да увеличат риска от поява на рак на гърдата. Жени, които са унаследили тези променени гени имат 85% по-голям риск да заболеят в някакъв етап от живота си.

  • Расова принадлежност

Като цяло жените от бялата раса страдат по-често от рак на гърдата, в сравнение с жените с Афро-Американски произход, но при афроамериканките се наблюдава по-висока смъртност от рак на гърдата.

  • Възраст при раждане

При жените, които са родили първото си дете след 35 годишна възраст или никога не са раждали рискът от рак на гърдата е значително по-висок.

  • Някои доброкачествени образувания на гърдата

Жените, които са били диагностицирани с някои доброкачествени гръдни образувания е възможно да развият рак на гърдата. При някои от тези образувания може да има поява и прекомерно деление на клетки, което значително увеличава риска от рак на гърдата. Пример за такива състояния са атипичната дуктална хиперплазия и атипичната лобуларна хиперплазия.

  • Менструален цикъл

Учените смятат, че при жените, чиито цикъл е започнал на по-ранна възраст преди 12 годишна възраст или тези, които са преминали в менопауза по-късно след 55 години рискът от рак на гърдата е малко по-голям. Това може да се дължи на факта, че в организма на жената по-дълго са циркулирали женските полови хормони естроген и прогестерон.

  • Прием на алкохол

Повишената консумация на алкохол увеличава риска от рак на гърдата. Рискът нараства с количеството на приемания алкохол.

  • Затлъстяване

Преди менопаузата основното количество естроген в женския организъм се произвежда от яйчниците. След настъпване на менопауза по-голямо количество естроген идва от мастната тъкан. Колкото повече излишни мазнини имате, толкова повече естроген ще има в тялото ви. Именно това е и причината при затлъстелите жени рискът от рак на гърдата да е по-висок.