Начало / Женско здраве / Съвети как жените могат да повишат своето либидо

Съвети как жените могат да повишат своето либидо

апр. 7, 2014

шоколад

Често срещано оплакване на жените е липсата на желание за сексуална близост. Обикновено ниското либидо се свързва с настъпването на менопаузата, но снижаването на сексуалното желание се наблюдава при жени от почти всички възрастови групи. Няма точно определено решение на проблема, но някои съвети могат да помогнат на жените значително да подобрят сексуалния си живот.

Повечето от жените не знаят кои фактори могат да окажат влияние върху тяхното либидо или какви са възможните начини за лечение на проблема. Много от тях се притесняват да споделят какво ги тревожи с личния си лекар. На голяма част от жените се казва, че те са прекалено стресирани или депресирани и им биват изписвани най-често антидепресанти, които допълнително могат да влошат проблема. Ето какво може да направите сами, за да повишите своето либидо:

Спете достатъчно

Либидото е една от многото области, които се засягат от недостатъчното количество сън. Без нужните ежедневни дози сън тялото започва да страда и да пази своята енергия за важните физиологични процеси. Когато тялото е подложено на стрес се повишават нивата на хормона кортизол, което от своя страна води до спадане на нивата на тестостерона, който има важно значение за поддържане на либидото. Опитайте се да намирате по 15 минути вечер преди лягане, за да се отпуснете и да се отървете от натрупаните през деня негативни емоции.

Подредете дома си

Някои проучвания свързват неподредения дом с нещастие и лека депресия, а според някои учени разхвърляната спалня може да стане причина за понижаване на либидото на жената. Жените се разсейват по-лесно от мъжете и неподредената стая може именно да накара жената да се съсредоточи по-трудно върху сексуалния контакт с партньора си.

Консумирайте храни, за които се смята, че повишават либидото

Няма много доказателства, които да потвърждават ефективността на тези храни, но няма нищо лошо в това да експериментирате с някои от тези афродизиаци. Към тях спадат смокините, бананите и авокадото например. Тези храни съдържат съставки, които повишават кръвообращението в тялото, включително и повишават кръвотока към гениталиите. Всеизвестен афродизиак е и шоколадът. При неговата консумация в тялото се освобождават фенилетиламин и серотонин, една от чиито функции е да подобряват настроението. Все пак учените смятат, че както на останалите храни, така и ефекта от действието на шоколада е повече на психическа основа.

Консумирайте билки и подправки

Следващият път, когато седнете да вечеряте добавете малко босилек към салатата си или чесън към основното ястие. Мирисът на босилека стимулира сетивата, а чесънът съдържа алицин, който повишава кръвотока и може да спомогне при проблеми с ерекцията при мъжете. Гинко билобата е  друба билка, за която се смята, че може да спомогне при лечението на ниско либидо, дължащо се на депресия.

Упражнявайте се редовно

Аеробните упражнения, като тичане, каране на колело и плуване не само подобряват притока на кръв към половите органи, но могат да подобрят и вашето настроение, защото при тези упражнения се отделят ендорфини. Около час след тренировка се покачват и нивата на тестостерона в организма, което може да спомогне жената да се почувства по-привлекателна. Важно е да не се претоварвате обаче, защото тежките и много чести тренировки водят до снижаване нивата на тестостерона.

Плочетете за:
Какво представлява либидото?
Лекарства, които понижават либидото