Начало / Женско здраве / Секс след навлизане в менопауза

Секс след навлизане в менопауза

юли 13, 2015

Когато навлезете в менопауза може да се появят редица проблеми, засягащи сексуалната сфера, но това не трябва да ви притеснява, защото за повечето от тях има лесни решения. Някои жени не се наслаждават толкова на сексуалната близост с партньора си, след като попаднат в периода на менопауза. Естественият спад на хормона естроген в техния организъм става причина за спад на либидото и някои промени в тялото на жената.

Проучване сочи, че 84% от жените в менопауза съобщават за болезненост по време на сексуален контакт. 70% от тези жени признават, че тази промяна е повлияла на връзката с партньора им. Специалистите препоръчват в такива случаи жените да търсят лекарска помощ, а не да пренебрегват проблема. Има много начини, чрез които проблема може да бъде преодолян стига жените да не се срамуват да споделят.

В резултат на спада на хормона естроген през менопаузата при повечето жени се наблюдава сухота на вагината, което е и основната причина за болка при сексуален контакт. Може да се справите лесно с този проблем ако използвате лубриканти на водна основа при секс с партньора си. Препоръчително е да избягвате лубрикантите, които не са на водна основа като вазелин например, защото те спомагат за създаването на подходяща среда за развитие на бактерии в областта на вагината. Не използвайте сапун за поддържане на интимна хигиена, защото той допълнително може да изсуши кожата на вагината ви.

Ако тези мерки не помогнат на сексуалния ви живот, вашият лекуващ лекар може да ви предпише хормонално-заместителна терапия, която да подобри овлажняването на лигавицата на вагината. Освен медикаменти на пазара са налични и кремове, песари които могат да се прилагат директно в областта на вагината и да подобрят нейното овлажняване.

Някои жени забелязват, че тяхното желание за интимна близост след менопаузата е намаляло. Нормално е с времето сексуалното желание да намалява, но това може да се влоши допълнително от наличието на депресия, симптоми, свързани с менопаузата и стрес.

Тези проблеми обикновено са краткотрайни и ако имате партньор, който ви разбира и изслушва лесно може да ги преодолеете. Ако обаче установите, че сексуалният ви живот продължава да се влошава е добре да се консултирате със специалист.

Справянето със симптомите на менопаузата може да увеличи вашето сексуално желание индиректно чрез повишаване на самочувствието и самооценката ви. Затова е важно да не се страхувате да говорите за проблемите си, а да се изправяте срещу тях и да търсите най-доброто решение за себе си.