Начало / Женско здраве / Симптоми на женското безплодие

Симптоми на женското безплодие

апр. 9, 2013

Безплодието е проблем за много двойки и все по-често се търси лекарска помощ за неговото решение. Безплодието може да бъде първично и вторично. При първичното жената никога не е успявала да забременее, въпреки направените опити. При вторичното жената поне веднъж е забременявала, след което в резултат на някакви нарушения не е способна отново да зачене.

Причините за стерилитета са множество – от физиологични до емоционални. В около 30-40% от случаите причината за неуспеха на двойката да си имат бебе се дължи на проблеми при мъжа.

При жената много заболявания могат да доведат до безплодие:

– ендометриоза
– овариална дисфункция
– наличие на сексуално-предавано заболяване
– тазови инфекции
– хормонален дисбаланс
– яйчникови кисти
– различни туморни формации

Жените са най-фертилни около 20 годишна възраст, след това шансовете за забременяване постепенно намаляват. Рискът за намаляване на репродуктивните възможности на жената расте още при следните състояния: многобройни сексуални партньори, история за тазови инфекции, наличие на сексуално предавано заболяване, хранително разстройство, хронични заболявания – диабет например.

Какви са най-честите симптоми на женското безплодие?

Най-манифестният симптом при това състояние е невъзможността на жената да зачене въпреки опитите на двойката. Нетипично дългият менструален цикъл (пове че от 35 дни) или прекалено късият цикъл (по-малко от 21 дни) може да бъде знак, че жената има репродуктивни проблеми. Освен този симптом жената може да не съобщава за никакви други оплаквания.

Какви тестове могат да бъдат приложени?
Първо трябва да бъдат разпитани двамата парнтьори, за да се установи дали при някой от тях няма налично някакво заболяване, което да води след себе си и до стерилитет.

Тестовете, които могат да се направят са:

– измерване на базалната температура на жената – жената трябва всеки ден преди ставане от леглото да мери базалната си температура, за да се установи кога настъпва овулацията при нея. Освен температурата за установяване на овулацията жената може да наблюдава кога при нея има увеличаване на количеството и гъстотата на вагиналния секрет. Тази промяна в секрета индицира настъпването на овулация.

– изследване на хормоналните нива при жената и мъжа.

– анализ на спермата на мъжа – пробата се събира след 2-3 дни без никакви сексуални контакти, за да се определи обема на еякулата, броя, формата и активността на сперматозоидите.

– посткоитален тест за установяване оценка на взаимодействието между маточния секрет и еякулата, 2 до 8 часа след секс между партньорите.

– биопсия взета от маточната стена на жената и тестисите на мъжа.

Прочетете за:
Стерилитет