Начало / Женско здраве / Скринингови тестове за ранно откриване на рак при жените

Скринингови тестове за ранно откриване на рак при жените

ян. 11, 2016

скринингов тест

При жените раковите заболявания са втората водеща причина за смърт след сърдечните заболявания. Има редица скринингови тестове, които се назначават за ранно откриване на ракови заболявания или оценяване на риска от възникване на такова заболяване. Някои от по-често използваните скринингови тестове са:

  • Изследване на гърдите у дома

Жените трябва да преглеждат гърдите си у дома, за да следят за наличие на бучки в тях, които могат да са ранен признак за рак на гърдата. Най-добре е да правите това изследване в един и същ период от цикъла си всеки месец, защото гърдите могат да променят вида си и да се усещат по различен начин в различните периоди на цикъла. Когато редовно преглеждате гърдите си много лесно може да усетите и най-малката промяна в тях.

Мамографията позволява ранното откриване на рак на гърдата. Препоръчва се след 40 годишна възраст всички жени да се подлагат на мамография веднъж годишно. В някои други страни препоръчват това изследване да започне след 50 годишна възраст, но имайки напредвид факта, че ракът на гърдата започва да се открива при все по-млади жени е най-добре да говорите с вашия лекуващ лекар кога е препоръчително да започнете вие и през какъв интервал да си правите нова мамография, в зависимост от това дали в рода ви има жени с рак на гърдата.

При цитонамазката се взема малко количество тъкан от шийката на матката за микроскопско изследване, при което се търсят промени в клетките, които могат да индицират наличието или повишения риск за рак на маточната шийка. Извършването на цитонамазка се препоръчва за жени на възраст над 21 години до 65 годишна възраст веднъж годишно при профилактичен преглед.

  • ДНК тест за човешки папиломен вирус

Този тест много наподобява цитонамазката, защото при него също се вземат клетки от маточната шийка при гинекологичен преглед, но той е много по-точен. Някои щамове на човешкия папиломен вирус като ЧПВ 16 и 18 много по-често предизвикват рак на маточната шийка и ако при ДНК теста се открие тяхното наличие тогава рискът значително нараства и жената може да бъде насочена за допълнителни изследвания, като колпоскопия например. Трябва да знаете, че ако вие сте носители на щамове 16 и 18 на ЧПВ това не значи задължително, че ще се разболеете от рак на маточната шийка. Нужно е да са налице и някои други симптоми и промени в маточната шийка, които да насочват към тази диагноза.

  • Скрининг за рак на дебелото черво

Най-ранният тест за оценяване на риска от рак на дебелото черво е търсенето на кръв в изпражненията. Ако при вас се открие кръв в изпражненията е възможно да имате полип или други образувания в дебелото черво или ректума. Следващото изследване, което може да бъде осъществено за доуточняване на диагнозата е колоноскопията, при която с помощта на малка тръба с камера на върха може да се огледат ректума и дебелото черво за промени, които могат да са съмнителни за рак. Специалистите препоръчват пациентите да се подлагат веднъж на 5 или 10 години на колоноскопия след навършване на 50 годишна възраст, след която рискът за рак на дебелото черво нараства значително.