Меню

Статините, които се прилагат за понижаване на холестерола могат да играят роля в превенцията и лечението на рак на гърдата при някои жени, показва ново проучване.

Учени от Колумбийския университет в САЩ са изследвали функцията на ген р53 в клетките на млечната жлежа. Този ген регулира растежа на нови клетки. Предишни проучвания са показали, че при мутация в този ген настъпва неконтролируема пролиферация на клетки, каквато се открива при рак на млечната жлеза.

Учените третирали в лабораторни условия клетки на млечната жлежа с мутирал ген р53 със статини, при което растежа на клетките спрял, а някои клетки загинали.

Резултатите от това проучване показват, че статините могат да регулират активността на гена р53 и да предотвратяват пролиферацията на туморни клетки.

Според авторите на проучването е твърде рано статините да се използват за превенция на рак на гърдата, но получените резултати дават надежда, че един ден рака ще може да се лекува на молекулярно ниво.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!