Начало / Женско здраве / Странични ефекти на менопаузата

Странични ефекти на менопаузата

апр. 27, 2015

Менопаузата е труден период за всяка една жена. Тя се определя като липса на менструален цикъл в 12 поредни месеца. При всяка жена менопаузата настъпва по различно време, но най-често между 45 и 50 годишна възраст. Хормоналните промени, които настъпват в организма ви ще ви направят по-податливи към развитието на някои заболявания. Естрогенът е женски полов хормон, който има протективни свойства основно върху костите, мозъка, кожата, вагината и сърцето. При жените, изпаднали в менопауза продукцията на естроген намалява, което има сериозен ефект върху организма.

Ето и някои от състоянията, които увеличават своята честота при жените в менопауза:

При това състояние костите стават лесно чупливи и податливи на фрактури. В първите години след настъпване на менопауза жените губят костна плътност бързо и се увеличава техния риск от развитие на остеопороза. При жените в менопауза с остеопороза се наблюдават по-често фрактури на тазобедрената става и гръбначния стълб.

  • Сърдечносъдови заболявания

Когато нивата на естроген в организма на жената намалеят се увеличава рискът от сърдечносъдови заболявания. Смъртността от тези заболявания е най-висока, както при мъжете, така и при жените. Затова е важно редовно да се упражнявате и да се храните здравословно, за да се предпазите от този неприятен страничен ефект на менопаузата върху вашия организъм.

  • Вагинална атрофия

С настъпването на менопаузата може да забележите, че вагината ви е по-суха и стените й са възпалени. Това състояние е известно като вагинална атрофия. Други симптоми на жените с това заболяване са парене, сърбеж, болка при секс и болезнено уриниране. Нужно е да се консултирате с лекар, който да ви препоръча адекватно лечение.

  • Покачване на тегло

Много от жените покачват теглото си по време на менопаузата. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват в техния организъм, а също и на забавянето на метаболизма в този период. Може да се наложи да приемате по-малко храна и да се движите повече, за да се предпазите от този ефект на менопаузата върху вашия организъм.

  • Диабет

Диабетът е заболяване, което се разпространява с тревожна скорост сред хората. Според учените хормоналните промени, настъпващи в организма на жената при менопаузата могат да увеличат шанса за развитие на инсулинова резистентност. Освен това поради липсата на естроген жените в този период покачват теглото си, което допълнително увеличава риска им да развият диабет.

  • Инфекции на пикочните пътища

Естрогенът има важна роля във функционирането на пикочната система, за поддържането на еластичността на тъканите и заздравяването на клетките на пикочния мехур. Тъй че, когато при вас настъпи менопауза може да забележите някои симптоми от страна на пикочните пътища.

  • Автоимунни заболявания

Жените по принцип са по-податливи към автоимунни заболявания. Според едно проучване проведено през 2012 година при жените в менопауза рискът от развитие на лупус, ревматоиден артрит и тиреоидит се покачва значително, въпреки че точните причини за това все още не са напълно изяснени.