Начало / Женско здраве / Странични ефекти от употребата на противозачатъчни

Странични ефекти от употребата на противозачатъчни

ное. 5, 2014

В допълнение на това, че противозачатъчните могат да ви предпазят от нежелана бременност, те могат да причинят и някои нежелани странични ефекти. В таблетките, предпазващи от забременяване се съдържат хормони, които водят до промяна на нивата на някои от хормоните във вашия организъм. Именно на тази промяна се дължат и някои от страничните ефекти.

По-често срещаните нежелани реакции са:

  • Депресия и тревожност

Голям процент от жените, приемащи противозачатъчни се оплакват, че в първите месеци от приема са имали чести промени в настроението. Причината за този ефект се дължи на факта, че вкарвате в организма си синтетично получени хормони, които повлияват хормоналния баланс на вашето тяло, към което то трябва да се адаптира. Естрогенът, който се съдържа в противозачатъчните също така понижава в известна степен нивата на серотонина, който е отговорен за приятните емоции и това е също една от причините за наблюдаваните по-чести депресии при жени, приемащи противозачатъчни.

  • Кървене между циклите

Зацапването между циклите не е приятно, но не е притеснителен симптом. То се среща най-често при прием на нискодозови противозачатъчни и се смята, че се дължи на изтъняване на лигавицата на ендометриума, която става по-лесно ранима. По-дългия прием на противозачатъчни намалява периодите на кървене между циклите.

  • Покачване на теглото

Производителите на противозачатъчни отричат те да предизвикват покачване на теглото, но всяка жена реагира по различен начин. Естрогенът е хормон, който води до повишаване на апетита и когато той бъде получаван и в таблетна форма неговите нива в организма се покачват и като резултат от това жената може да увеличи своето тегло.

  • Главоболие

Много жени се оплакват, че в първите месеци от приема на противозачатъчни са започнали да изпитват силно главоболие. Този ефект, подобно на останалите се дължи на синтетичните хормони, които се съдържат в таблетките. Обикновено главоболието отшумява един-два месеца след започването на приема на противозачатъчни.

  • По-тежко протичащ предменструален синдром

Приемът на някои видове противозачатъчни води до по-силно изразени оплаквания на жените преди настъпването на цикъл. Най-често те се оплакват от болка в гърдите, подуване на стомаха, промени в настроението и главоболие. Това се дължи най-често на факта, че последните 7 дни от менструалния цикъл вие не приемате хормони и това води до смущения в организма, който вече е свикнал всеки ден да получава определено количество хормони под формата на таблетки.

  • Повишен риск от образуване на тромби

Вероятно сте чували за този плашещ страничен ефект на противозачатъчните. Приемът на противозачатъчни увеличава риска от тромбози, но този риск зависи от това дали жената има съпътстващи сърдечни заболявания, дали страда от диабет или пуши. Истината е, че рискът не е по-голям, отколкото ако не приемате противозачатъчни.

Прочетете за:
Хормонални контрацептиви