Начало / Женско здраве / Стрес инконтиненция – симптоми, изследвания

Стрес инконтиненция – симптоми, изследвания

ян. 30, 2024

симптоми при стрес инконтиненция

Какви са главните симптоми при стрес инконтиненция?

Симптомите на стрес инконтиненция обикновено се появяват след раждане или след менопаузата. Жените се оплакват от изтичане на урина при кихане, кашляне, вдигане на тежести, и то без позиви за уриниране. Стрес инконтиненцията често се придружава от пролапс на гениталиите. С течение на времето поради прогресивното отслабване на мускулите на тазовото дъно и атрофията на тъканите заболяването се влошава. От епизодично изпускане на малки порции урина може да се стигне до постоянно подмокряне. Стрес инконтиненцията поражда физически, социални, психологически и сексуални проблеми. Отразява се негативно върху качеството на живот на пациента.

Според тежестта на симптоматиката се различават три степени на стрес инконтиненция:

  • първа степен – има изпускане на урина по време на кашляне, кихане в изправено положение
  • втора степен – има изпускане на урина по време на кашляне, кихане в седнало положение
  • трета степен – изпускането на урина става при минимално физическо усилие или при кашляне, кихане в легнало положения.

Изследвания при стрес инконтиненция

За диагностицирането на стрес инконтиненция допринасят следните изследвания:

Данни от анамнезата

Чрез подробен разговор с пациента се получава информация за неговите оплаквания – кога са се появили за първи път, колко често се случва неволното изпускане на урина, какво е количеството на изпуснатата урина, от какво се провокират оплакванията.

Пациентът се разпитва още за неговото общо здравословно състояние – за наличие на генитален пролапс, тежко вагинално раждане, гинекологични операции, хронично белодробно заболяване, запек.

Пациентът попълва микционен дневник за три или повече дни. В него описва честотата и обема на микциите, количеството на приетите течности, епизодите на инконтиненция и при какво физическо усилие се появяват.

Физикален преглед

Провежда се гинекологичен преглед като се търси спадане на предна влагалищна стена, атрофични изменения в тъканите, фиброзни сраствания след оперативна иннтервенция. Извършва се внимателно изследване на поддържащия матката апарат, на състоянието на мускулите на тазовото дъно.

Чрез т. нар. Q-tip тест се прави оценка на положението и подвижността на мехурната шийка. В гинекологично положение в уретрата се въвежда стерилет тупфер до нивото на мехурната шийка. Измерва се ъгълът, сключен между тупфера и хоризонталата в състояние на покой и при максимален коремен напън. При здрава жена в покой този ъгъл е 10-15 º и при напън се увеличава минимално. При свръхподвижност на мехурната шийка и на уретрата ъгълът в покой е увеличен, а при напън нараства с повече от 20 º (обикновено е 50 – 60 º).

Провокативен тест се провежда при пълен пикочен мехур, като пациентката се подканя да кашля. При положителен тест се наблюдава изтичане на урина от външния отвор на уретрата.

Pad-тестът е допълнително изследване, което има за цел да измери количеството на изпуснатата урина. Преди началото на теста се измерва тежестта на превръзката, която ще се използва. Пациентът трябва да изпие 500 мл течност възможно най-бързо. След кратък период на почивка пациентът извършва серия от физически усилия – ходене, бягане на място, скачане, изкачване на стълби за период от 1 час. След това превръзката се претегля отново. Ако тежи с повече от 1г се приема, че пациентът има стрес инконтиненция.

Инструментални изследвания

Инструменталните изследвания, използвани за диагностициране на стрес инконтиненция включват:

  • уретроцистоскопия – при стрес инконтиненция мехурната шийка се разтваря при изпълване на мехура, при напън и кашляне, а при команда за стискане реакцията е вяла или липсва.
  • ултразвуково изследване – може да се види отваряне на мехурната шийка при напън
  • микционна цистография – показва положението на мехурната шийка и уретрата при напън
  • видеоцистоуретрография – преценява се положението на мехурната шийка и уретрата при покой, стресова провокация и по време на микция
  • цистометрия – измерва се налягането в пикочния мехур и в уретрата при покой и при прилагане на някакъв стрес (кашляне, напън)
  • неврофизиологични изследвания – електромиография на тазовото дъно и сфинктерите.

Прочетете за:
Причини за стрес инконтиненция
Видове инконтиненция