Начало / Женско здраве / Тазова болка при жените

Тазова болка при жените

апр. 22, 2014

Тазовата болка е по-често срещано оплакване при жените, отколкото при мъжете. Има много различни причини за появата на тази болка. Те могат да бъдат разпределени в няколко групи според това кога се срещат, дали са съпроводени от други симптоми като вагинално кървене например и в зависимост от това дали жената е бременна или не.

Какво представлява тазът?

Тазът е най-ниската част от коремната област. Органите, които са разположени в тазовата кухина са дебело черво, пикочен мехур, матка и яйчници. Тазовата болка обикновено означава, че има засягане на някой от тези органи. В някои случаи болката може да се дължи на увреждане на костите, които оформят таза или засягане на муслкулите и нервите, които се намират в този отдел.

Какви могат да бъдат причините за тазова болка?

Тазовата болка може да бъде остра или хронична. Остра е тази болка в тазовия отдел, която настъпва за първи път. За хронична болка се смята болка с продължителност повече от няколко месеца.

Проблеми, свързани с бременността

Спонтанен аборт

За спонтанен аборт се смята всяко внезапно прекъсване на бременността до 20 гестационна седмица. 7-8 от всички 10 аборти настъпват преди 13 гестационна седмица. Към обичайните симптоми на спонтанен аборт спадат вагиналното кървене и болка ниско в корема.

Извънматочна бременност

Това е бременност, при която плода се развива на място, различно от матката. Този вид бременност се среща при 1 от всички 100 бременности. Към симптомите на извънматочна бременност спадат болка от едната страна ниско в коремната област или таза. Болката може да бъде внезапна, прорязваща, а в други случаи да се влошава с времето. Като съпътстващ симптом може да се наблюдава вагинално кървене.

Гинекологични проблеми

Овулация

Овулацията е процесът на образуване на зряла, годна за оплождане яйцеклетка. При някои жени се наблюдава силна и остра болка при отделянето от яйчника на яйцеклетката. Обикновено болката сменя местоположението си отляво, вдясно тъй като яйчниците се редуват при отделянето на зряла яйцеклетка всеки месец.

Тазова възпалителна болест

Тазовата възпалителна болест представлява инфекция в областта на матката. Обикновено бактериите навлизат в матката от вагината или маточната шийка. В повечето случаи причинители на заболяването са хламидия или гонорея. Към симптомите на тазовата възпалителна болест спадат тазова болка, повишена температура, абнормно вагинално кървене и отделяне на вагинален секрет.

Руптура на яйчникова киста

Яйчниковата киста представлява малка торбичка пълна с течност, която се развива в яйчника. Повечето яйчникови кисти са безвредни и протичат безсимптомно. Някои обаче могат да доведат до тазова болка и нередовен менструален цикъл. Обикновено болката настъпва при спукването на кистата.

Ендометриоза

Това е заболяване, което се среща най-често при жени на възраст около 30 години. По-често се наблюдава при жени, които имат трудности при зачеване. Обикновено ендометриозата се съпровожда с тазова болка по време на менструалния цикъл на жената и болка по време на полов контакт.

Проблеми, свързани с дебелото черво и пикочния мехур

Апендицит

Апендицитът представлява възпаление на апендикса. Към симптомите, характерни за апендицит спадат тазова болка, повръщане, което се влошава с напредване на времето.

Заклещена херния

Хернията е състояние, при което има слабост на мускулите и структурите, които изграждат стената на корема. В резултат на това може да има излизане на част от черво извън коремната област. Пациентите напипват червото като подутина под кожата. Една херния се заклещва, когато по-голяма част от червото премине през стената на корема и не успее да се върне обратно. В резултат на това може да се наруши притока на кръв към този участък на червото, което да бъде съпроводено от силна болка.