Начало / Женско здраве / Цистит – симптоми

Цистит – симптоми

фев. 28, 2024

цистит – симптоми

Симптоми при остър цистит

Острият цистит представлява остро възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Причинява се от бактерии, вируси, гъби, паразити, а също и от неинфекциозни причини – химични вещества, лекарства, радиационно облъчване. Засяга предимно жени. Може да причини сериозен дискомфорт и да наруши ежедневието на пациента.

Симптомите при остър цистит започват внезапно. Най-често болните се оплакват от:

Един от основните симптоми на остър цистит е внезапният и неотложен позив за уриниране. Болните уринират често, понякога дори през 15-20 минути.

  • чувство за недоизпразване на пикочния мехур след уриниране

Въпреки спешността всеки път при уриниране болните отделят само малки количества урина и имат усещане за недоизпразнен пикочен мехур.

  • парене и болка при уриниране

Страдащите от остър цистит често имат чувство за парене или болка по време на уриниране. Този дискомфорт се причинява от дразнене и възпаление на лигавицата на пикочния мехур.

  • тежест в долната част на корема

В периодите между отделните микции болката стихва, но остава чувство за дискомфорт или тежест в областта на пикочния мехур.

  • промени в урината

При остър цистит урината може да стане мътна или да има силна, неприятна миризма поради наличието на бактерии и възпалителни клетки.

Обикновено общите прояви при остър цистит са слабо изразени, дори липсват. В някои случаи обаче може да има системни симптоми като фебрилитет, втрисане, умора и общо неразположение. Тези симптоми обикновено показват по-тежка инфекция, която може да се е разпространила извън пикочния мехур.

Лабораторни изследвания

Изследването на урината при остър цистит показва:

  • албуминурия – наличие на албумин в урината
  • левкоцитурия – наличие на левкоцити в урината
  • еритроцитурия – наличие на еритроцити в урината. Тя може да изглежда розова или червена поради наличието на кръв.

Основно значение има микробиологичното изследване на урината – посявка и антибиограма. То дава възможност за най-ефективно лечение.

Промени в кръвната картина обикновено не се наблюдават с изключение на гангренозния цистит, при който може да има левкоцитоза и повишена СУЕ.

Симптоми при хроничен цистит

Оплакванията при хроничен цистит са същите както при остър цистит, но са много по-слабо изразени. Главният симптом е често уриниране, придружено с леко парене. Периодично при изостряне на процеса оплакванията се засилват.

При физикалното изследване не се установяват промени. Единствено при дълбока палпация над симфизата може да се установи лека болка.

При хроничен цистит липсват характерни лабораторни показатели. Има протеинурия, левкоцитурия, микрохематурия.

За поставянето на диагнозата основно значение има доказването на бактерии в урината (бактериурия).

Прочетете за:
Остър цистит – симптоми, диагноза, лечение
Видове цистит