Начало / Женско здраве / Цитонамазка за откриване на рак на маточната шийка

Цитонамазка за откриване на рак на маточната шийка

окт. 20, 2014

Цитонамазката е изследване, което се използва за скрининг на рак на маточната шийка при жените. Колкото по-рано се открият жените, при които има повишен риск от развитието на това онкологично заболяване, толкова по-големи шансове имат те за оцеляване. Специалистите препоръчват това изследване да се извършва профилактично всяка година и то влиза в задължителните профилактични изследвания при жените.

Цитонамазката се извършва по време на гинекологичен преглед. С помощта на инструмент, наречен спекулум лекарят разтваря входът на вагината, за да може тя да бъде огледана за изменения и да се визуализира маточната шийка. След това с помощта на малък тампон лекарят взима малко количество клетки от маточната шийка, които се изпращат за лабораторно изследване. Самото взимане на пробата не е болезнено, но повечето жени съобщават, че изпитват известен дискомфорт.

Това е най-доброто изследване, с което могат да се открият изменения в клетките, които изграждат маточната шийка и малки туморчета, които в даден момент могат да доведат до рак на маточната шийка.

Всички жени след определена възраст подлежат на профилактично вземане на цитонамазка. Тя се препоръчва при:

 • жени над 21 годишна възраст
 • жени на възраст под 21 години, които водят редовен полов живот от поне 3 години
 • жени над 65 годишна възраст, при които цитонамазка се взима на 3 години, вместо всяка година.

След взимането на пробата от маточната шийка и нейното лабораторно изследване се получава резултат, според който жените се разделят в няколко групи според измененията в клетките на маточната шийка:

 • 1 група – откриват се нормални, здрави клетки
 • 2 група – клетки с възпалителни промени, които могат да са признак на инфекция с човешки папиломен вирус
 • 3 група – граничен резултат
  – 3А група – тежки възпалителни и дегенаритивни изменения
  – 3Б група – лека или среднотежка дисплазия, има риск от развитие на раково заболяване
 • 4 група – тежка дисплазия, с откриване на единични ракови клетки
 • 5 група – откриване на множество ракови клетки, активно раково заболяване.

Ако при вас се открият някакви изменения е възможно вашият лекуващ лекар да ви насочи за допълнителни изследвания. В други случаи обаче измененията се дължат на инфекция или възпаление и не е нужно прилагането на допълнително лечение или изследвания. В зависимост от резултатите, ако се открие тежко изменение на клетките на маточната шийка може да бъде препоръчано извършването на хиругично премахване на матката и маточната шийка – хистеректомия или премахване само на маточната шийка – конизация.

Кои са алармиращите симптоми при изменения на маточната шийка?

Преканцерозните изменения на маточната шийка рядко водят до някакви сериозни оплаквания. Когато вече се е развил раков процес обикновено се наблюдава генитално кървене извън менструалния цикъл или след сексуален контакт. Освен това жените могат да забележат отделяне на нетипичен секрет от вагината. Болката не е ранен симптом на рака на маточната шийка.

Прочетете за:
Цитонамазка (ПАП – тест)