Начало / Женско здраве / Вагинален рак – видове, симптоми

Вагинален рак – видове, симптоми

юли 17, 2014

Ракът на вагината е рядко срещана форма на неопластично заболяване. Вагината представлява мускулна тръба, която свързва външните гениталии с матката. Обикновено вагиналният рак засяга клетките, които тапицират повръхността на вагината. Различни видове рак могат да се разпространят и да засегнат вагината, но в много редки случаи се среща рак, който произлиза от клетките на вагината.

Какви са причините?

Точните причини за развитието на този вид рак са все още недостатъчно изяснени, но има установени вече някои рискови фактори:

 • тютюнопушене
 • възраст на жената – почти всеки 7 от 10 случая на рак на вагината са при жени над 60 годишна възраст
 • инфектиране на жената с човешки папиломен вирус.

Видове рак на вагината:

В зависимост от вида на клетките, от които произхожда раковия процес се различават следните видове рак на влагалището:

 • плоскоклетъчен карцином – произхожда от многослойния плосък епител, който покрива вътрешната повърхност на влагалището.
 • аденокарцином – произхожда от епитела на бартолиновите жлези.
 • малигнен меланом – произхожда от меланоцитите – клетките, които образуват пигмента меланин.
 • сарком: лейомиосарком или ембрионален рабдомиосарком, който произхожда от съединителната тъкан или мускулните клетки в стената на влагалището.

Какви са симптомите?

В ранните стадии вагиналният рак може да не причинява никакви симптоми и жените да не знаят, че страдат от това заболяване. С прогресиране на заболяването могат да започнат да се проявяват някои от следните оплаквания:

 • нетипично вагинално кървене – по време на секс или след спиране на менструалния цикъл и навлизане на жената в менопауза
 • отделяне на воднист секрет от вагината
 • поява на бучка в областта на вагината
 • болезнено уриниране
 • запек
 • болка в областта на таза и по време на сексуален контакт.

С какви изследвания се поставя диагнозата рак на вагината?

За поставянето на диагнозата е нужен обстоен преглед на жената, както на външните, така и на вътрешните полови органи. За целта се извършват следните изследва ния:

Гинекологичен преглед – нужно е лекарят да изследва състоянието на вагината, матката, маточната шийка и яйчниците. С помощта на спекулум могат да бъдат огледани по обстойно състоянието на вагината и маточната шийка. От шийката може да бъде взет секрет за цитонамазка.

Биопсия – може да бъдат взети клетки от областта на вагината и маточната шийка за изследване под микроскоп и търсене на промени в клетките, които биха могли да помогнат за поставянето на диагнозата.

Образни изследвания – този тип изследвания могат да помогнат за стадиране на рака на вагината, ако той бъде потвърден за да бъде преценено до каква степен се е разпространил процеса.

Какво е лечението?

Изборът на лечение зависи от това какъв вид е рака, колко се е разпространил и дали жената е изпълнила своите репродуктивни функции. Основните методи на лечение са хирургичният и лъчелечението.

Хирургичната намеса зависи от това до каква степен се е разпространил раковият процес и в зависимост от това могат да бъдат премахнати само малки лезии на вагината или да бъде осъществено отстраняване на цялата вагина с пластика.

При лъчелечението се използват високоенергийни лъчи, които се насочват към мястото на раковия процес. При лъчението освен засегната област се облъчват и част от другите органи в таза и това може да доведе до някои нежелани странични ефекти.

Прочетете за:
Болести на влагалището