Начало / Женско здраве / Вагинален секрет – какви са причините?

Вагинален секрет – какви са причините?

фев. 4, 2013

Отделянето на вагинален секрет от женските полови пътища е защитна функция на женския организъм, чрез който се предпазва от инфекции и премахва мъртвите клетки и бактерии. В повечето случаи вагиналният секрет е с нормална консистенция, цвят и количество. Неговото количество може да се увеличи по време на овулация и кърмене. Мирисът на секрета също може да се промени в някои случаи, ако не се спазва правилна хигиена например. Но никоя от изброените по-горе причини не трябва да притесняват толкова много жените. Но ако забележите, че има промяна в цвета, консистенцията или количеството на секрета, което не е характерно за вас е добре да се консултирате с лекар.

Какво причинява нетипична вагинална секреция?

– Всяка промяна в нормалната за организма на жената бактериална флора може да доведе до нетипична секреция.

– Употреба на антибиотици или кортикостероиди.

Трихомониаза. Представлява паразитна сексуално предавана инфекция. По-често тя протича безсимптомно при жените и се открива трудно. Вагиналният секрет при трихомониазата става силно миришещ, пенест и жълто-зелен. Може да се съпровожда още с вагинален сърбеж и дискомфорт по време на секс.

Бактериална вагиноза. Тя се дължи на навлизане във вагината на бактерии, които не са типични за вагиналната флора. Лесно се разпознава по силния и неприятен мирис на вагиналния секрет. Освен това неговото количество се увеличава.

– Гъбична инфекция. Този вид инфекции са може би едни от най-честите при жените. В повечето случаи секретът е белезникав, на бучки. Цветът му може да се промени и да бъде също и жълтеникав. Гъбичната инфекция много често се съпровожда със силен сърбеж и парене в областта на вагината.

– Хламидия. Въпреки, че при жените хламидията по-често протича безсимптомно тя може да се последва и от промяна във вагиналната секреция. Секретът няма много силен мирис, често се съчетава със сърбеж и нелокализирана коремна болка.

Вагинална атрофия. По време на менопаузата стената на вагината изтънява и това може да доведе до промени и във вагиналната секреция.

– Някои ракови новообразувания в областта на женските полови пътища може да доведат до абнормна вагинална секреция. Ако жената се оплаква от персистираща секреция, която не се повлиява от конвенционалното лечение е добре да се помисли и за една по-сериозна причина като рак.

– При жени, страдащи от диабет се наблюдава промяна в секрета, отделян от вагината.

Какво е лечението на нетипичната вагинална секреция?
Лечението в повечето случаи зависи от причината. Така например гъбичните инфекции най-често се лекуват с противогъбични медикаменти. Бактериалната вагиноза се лекува с антибиотици – под формата на перорални таблетки или вагинални глобули. За лечение на трихомониаза най-често се използва Метронидазол.

Ето и няколко съвета как да се предпазите от промяна във вагиналната секреция
– Поддържайте добра лична хигиена. Избягвайте ароматизираните сапуни и гелове за интимна хигиена.

– Носете памучно бельо, което не трябва да е прекалено стегнато и не използвайте ароматизирани превръзки.

– Винаги използвайте презерватив при сексуален контакт, за да се предпазите от сексуално предавани инфекции.