Начало / Женско здраве / Вагинит – какво представлява?

Вагинит – какво представлява?

ян. 10, 2013

Вагинитът представлява възпаление на влагалището (вагината). Когато се засяга и вулвата (външните полови органи на жената) се нарича вулвовагинит. Това състояние се среща при жени от всички възрастови групи, но най-често след пубертета, когато жените стават сексуално активни и има повече рискове от инфекция.

Какви са причините за вагинит?
– Бактериални – хламидия, гонорея;
– Вирусни – най-често тук вземат участие Херпес симплексните вируси;
– Гъбични – най-чест причинител тук е Candida albicans;
– Други причини – като например възпаление в резултат на употреба някои продукти за лична хигиена или при травмиране след полов контакт.
– Някои заболявания, при които има намаляване на съпротивителните сили на организма също могат да станат причина за вагинит – диабет, дълга употреба на антибиотици или кортикостероиди.

Какви са симтпомите на вагинит?

Те могат да варират в зависимост от причината за заболяването. Могат също така да са от леки до по-тежки и сериозни, които изискват по-агресивно лечение. При някои жени заболяването може да протече безсимптомно. По-честите симптоми са:
– засилено вагинално течение, което може да е с променен цвят, консистенция и с неприятна, нехарактерна миризма;
– парене и сърбеж в областта на вулвата и вагината;
– болка при уриниране и при полов контакт;
– зачервяване и оток на вагината и вулвата.

Как се диагностицира вагинитът?

Най-лесно се поставя диагноза след взимане на вагинален секрет и установяване на причинителя. Това е особено важно, за да се приложи и най-правилното лечение, което да доведе до положителни резултати. Най-често се използват противогъбични средства, а при бактериални причинители различни видове антибиотици. Лечението обикновено продължава 5-7 дни. При неспазване на предписанията от лекуващия лекар и недобра лична хигиена може да има повторна поява на симптомите.

Как да предотвратим появата на вагинит?
– Носете удобно памучно бельо и избягвайте синтетичните материи и неудобното и тясно бельо.
– Избягвайте употреба на продукти за лична хигиена, които са силно ароматизирани, както и ароматизирани тампони и превръзки. Добре е превръзките, които използвате да са памучни.
– Спазвайте добра лична хигиена.
– Практикувайте безопасен секс.

Прочетете за:
Вагинит (колпит) – какви видове има?
Кандидомикотичен колпит