Начало / Женско здраве / Видове лечение при рак на гърдата

Видове лечение при рак на гърдата

ян. 13, 2013

През последните години се бележи голям напредък в проучванията за различните възможности за лечение на рака на гърдата. Вместо предишните само една две опции за лечение сега съществуват редица нови методи за справяне с болестта, което вдъхва надежда и сили на жените, които се борят с болестта. Изборът на метод за лечение се прави индивидуално за всяка пациентка и зависи от няколко фактора:

– видът на рака и неговата големина;
– стадият на развитие, в който се намира при започване на лечение
– менструален статус;
– разпространие на рака – дали има метастази в лимфните възли или далечни органи на тялото.
– наличие на други съпътстващи заболявания.

Кои са най-често използваните методи за лечение на рака на гърдата?

1. Операция
Тя обикновено е първият метод, който се прилага за справяне с болестта. В зависимост от големината на туморната маса операцията може да се извърши по различен начин.
– тотално отстраняване на гърдата – мастектомия
– частична мастектомия
– модифицирана мастектомия
– отстраняване единствено на бучката.

2. Химиотерапия
Химиотерапевтичните лекарства обикновено се използват за смаляване на тумора и разрушаване на канцерогенните клетки на мястото на първоначално възникване и на други места, ако ракът е метастазирал. По принцип се ползва комбинация от две лекарства, които се въвеждат по различна схема в зависимост от оценката на стадия и разпространението на тумора. В някои случаи химиотерапията може да се приложи преди операция, с цел намаляване броя на туморните клетки. За съжаление химиотерапията има и някои странични ефекти като: косопад, гадене, повръщане, лесна уморяемост и по-висок риск от инфекции, поради намаляване на имунитета.

3. Лъчетерапия
Въпреки, че след операцията се предполага, че са премахнати туморните клетки за предпазване от рецидиви на заболяването се прилага лъчетерапия. Тя използва силно енергийни снопове лъчи, които имат за цел да унищожат всички останали ракови клетки. Лъчетерапията намалява риска от рецидиви на заболяването с около 70%. Недостатък на лъчетерапията е, че освен вредните ракови клетки тя унищожава и здрави клетки на организма.

4. Хормонална терапия
Използват се препарати, които имат за цел да намалят нивата на естроген в организма на болната жена, защото се смята че естрогенът спомага развитието на раковите клетки.

Преди започването на каквато и да е терапия е важно жените да обсъдят с техния лекуващ лекар всички рискове и предимства на различните методи и как лечението ще се отрази на техния начин на живот, за да може жената да вземе най-правилното решение.