Начало / Женско здраве / Има ли връзка между наддаването на тегло и нередовния цикъл?

Има ли връзка между наддаването на тегло и нередовния цикъл?

сеп. 30, 2015

Менструалният цикъл при всяка жена е с различна продължителност между 21 и 35 дни, като менструацията продължава между 3 и 7 дни. При някои жени цикълът е редовен и вариациите са много малки. В някои случаи обаче менструалният цикъл може да варира всеки месец като продължителност или дори да има липса на цикъл някои месеци. В такива случаи говорим за нередовен цикъл.

Нередовният цикъл е често срещан сред жените, а наддаването на тегло може да бъде свързано с него по няколко начина. В някои случаи повишеното тегло и затлъстяването могат да станат причина за появата на нередовни менструации, а в други случаи нередовният цикъл и затлъстяването могат да бъдат симптоми на заболяване.

Покачването на телесното тегло влияе върху цикличността на менструациите, защото повлиява на хормоналния баланс в организма на жената. Освен това в резултат на проучвания учените са установили, че при затлъстяване се развива инсулинова резистентност. При излишък на инсулин в кръвообращението се нарушава редовността на менструалния цикъл и голяма част от жените започват да имат оплаквания от нередовен цикъл.

В някои случаи покачването на теглото и нередовният менструален цикъл могат да бъдат симптоми на синдрома на поликистозните яйчници. При това заболяване е налице хормонален дисбаланс и основно повишени нива на тестостерон. Това води до нарушения на менструалния цикъл – аменорея (липса на менструация), дисменорея, дисфункционални маточни кръвотечения.

Какво може да направите при нередовен цикъл?

В случаите, в които нередовният цикъл се дължи на покачване на теглото на жената е нужен прием на хормонални медикаменти, но най-важната стъпка е жената да предприеме мерки за намаляване на своето тегло. Това означава да започне да се храни здравословно и да тренира няколко пъти в седмицата. Намаляването на теглото дори само с 5 килограма може да спомогне за възстановяването на нормална овулация и менструален цикъл.

При жените със синдром на поликистозните яйчници е нужно провеждането на хормонална терапия. Специалистите съветват жените да приемат и добавки с витамини за облекчаване на симптомите.

Важно е жените с нередовен цикъл навреме да се обърнат към специалист, който да има назначи нужното лечение, защото ако не се вземат мерки навреме в бъдеще жената може да срещне трудности при опити за зачеване.