Меню

Много жени след навършване на 40 години споделят, че се чувстват в разцвета на силите си и имат много по-високо самочувствие. Но това са и годините, в които трябва да обърнете сериозно внимание на вашето здраве, с цел да не позволите появата на някои сериозни заболявания.

Следете телесното си тегло

40-те години са много противоречив период по отношение на телесното тегло на жените. Много жени, които цял живот не са имали проблем с килограмите могат да забележат, че теглото им се увеличава. С неговото покачване идват и някои други проблеми като високо кръвно налягане и диабет.

С напредването на годините се променят нивата и на хормоните в тялото на жената и това води до преразпределение на мазнините основно в областта на талията и бедрата. Не трябва да започвате някакви тежки диети, за да се предпазите от наддаване на тегло. Достатъчно е да се храните здравословно, да приемате повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Упражнявайте се редовно

След навършване на 40 години нивата на тестостерон в организма на жената постепенно започват да намаляват. Този хормон има функцията да поддържа мускулната маса. За да запазите своята мускулна маса е препоръчително да тренирате редовно.

Кардио упражненията могат да ви помогнат да свалите излишните килограми и да поддържате теглото си в норма. За да поддържате мускулите си във форма е нужно да включите и упражнения за сила в своя тренировъчен режим. Основната цел е да спортувате поне 30 минути дневно всеки ден.

Поддържайте здравето на костите си

Остеопорозата е едно от основните рискови заболявания при жените след навършване на 40 годишна възраст. Поради снижаване на нивата на женските хормони в организма на жената костната плътност намалява и костите стават по-лесно чупливи. Препоръчително е ежегодно да изследвате плътността на костите си, за да може остеопорозата да бъде открита във възможно най-ранен етап и да бъде приложено адекватно лечение.

Контролирайте нивата на стрес и напрежение

С възрастта идва и повечето стрес на работното място и  у дома. Жените на 40 обикновено трябва да балансират между множество задължения на работното си място и в семейството. Опитайте се да намерите малко време само за себе си в забързаното си ежедневие, за да освободите съзнанието си от стреса, който ви заобикаля.

Поддържайте сърцето си здраво

Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртност при жените. Нужно е да намалите до минимум рисковите фактори за коронарни заболявания. Ако сте пушачка е препоръчително да спрете цигарите, защото това е един от водещите рискови фактори. Поддържайте теглото си в норма и спортувайте редовно.

Важно е редовно да следите вашето кръвно налягане и нивата на холестерол в кръвта, защото тяхното покачване значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Изследвайте се редовно за рак на маточната шийка и рак на гърдата

Ракът на маточната шийка е 11-ият най-често срещан рак при жените. Скринингът за това заболяване е лесен и широко достъпен. Нужно е да се извърши цитонамазка и изследване на половите органи на жената.

Една на всеки 8 жени е застрашена от рак на гърдата след навършване на 40 годишна възраст. Всъщност основния брой случаи на това раково заболяване са при жени на 50 и повече години.

За ранно диагностициране на рака на гърдата жените трябва на всеки 1-2 години да се подлагат на мамография, а след навършване на 40 години е препоръчително и ежегодно изследване на гърдите на жената от специалист.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!