Начало / Женско здраве / За какво трябва да внимават жените след навършване на 40 години

За какво трябва да внимават жените след навършване на 40 години

мар. 13, 2014

Много жени след навършване на 40 години споделят, че се чувстват в разцвета на силите си и имат много по-високо самочувствие. Но това са и годините, в които трябва да обърнете сериозно внимание на вашето здраве, с цел да не позволите появата на някои сериозни заболявания.

Следете телесното си тегло

40-те години са много противоречив период по отношение на телесното тегло на жените. Много жени, които цял живот не са имали проблем с килограмите могат да забележат, че теглото им се увеличава. С неговото покачване идват и някои други проблеми като високо кръвно налягане и диабет.

С напредването на годините се променят нивата и на хормоните в тялото на жената и това води до преразпределение на мазнините основно в областта на талията и бедрата. Не трябва да започвате някакви тежки диети, за да се предпазите от наддаване на тегло. Достатъчно е да се храните здравословно, да приемате повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Упражнявайте се редовно

След навършване на 40 години нивата на тестостерон в организма на жената постепенно започват да намаляват. Този хормон има функцията да поддържа мускулната маса. За да запазите своята мускулна маса е препоръчително да тренирате редовно.

Кардио упражненията могат да ви помогнат да свалите излишните килограми и да поддържате теглото си в норма. За да поддържате мускулите си във форма е нужно да включите и упражнения за сила в своя тренировъчен режим. Основната цел е да спортувате поне 30 минути дневно всеки ден.

Поддържайте здравето на костите си

Остеопорозата е едно от основните рискови заболявания при жените след навършване на 40 годишна възраст. Поради снижаване на нивата на женските хормони в организма на жената костната плътност намалява и костите стават по-лесно чупливи. Препоръчително е ежегодно да изследвате плътността на костите си, за да може остеопорозата да бъде открита във възможно най-ранен етап и да бъде приложено адекватно лечение.

Контролирайте нивата на стрес и напрежение

С възрастта идва и повечето стрес на работното място и  у дома. Жените на 40 обикновено трябва да балансират между множество задължения на работното си място и в семейството. Опитайте се да намерите малко време само за себе си в забързаното си ежедневие, за да освободите съзнанието си от стреса, който ви заобикаля.

Поддържайте сърцето си здраво

Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртност при жените. Нужно е да намалите до минимум рисковите фактори за коронарни заболявания. Ако сте пушачка е препоръчително да спрете цигарите, защото това е един от водещите рискови фактори. Поддържайте теглото си в норма и спортувайте редовно.

Важно е редовно да следите вашето кръвно налягане и нивата на холестерол в кръвта, защото тяхното покачване значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Изследвайте се редовно за рак на маточната шийка и рак на гърдата

Ракът на маточната шийка е 11-ият най-често срещан рак при жените. Скринингът за това заболяване е лесен и широко достъпен. Нужно е да се извърши цитонамазка и изследване на половите органи на жената.

Една на всеки 8 жени е застрашена от рак на гърдата след навършване на 40 годишна възраст. Всъщност основния брой случаи на това раково заболяване са при жени на 50 и повече години.

За ранно диагностициране на рака на гърдата жените трябва на всеки 1-2 години да се подлагат на мамография, а след навършване на 40 години е препоръчително и ежегодно изследване на гърдите на жената от специалист.