Начало / Женско здраве / Запушени маточни тръби – причина за безплодие

Запушени маточни тръби – причина за безплодие

ное. 21, 2014

Две малки тръбички, наречени маточни тръби имат функцията да улавят образуваната в яйчниците зряла яйцеклетка и да я придвижат до матката. В маточната тръба става оплождането на яйцеклетката от сперматозоида и първите стадии от деленето на вече оплодената яйцеклетка.

При някои медицински състояния, маточните тръби могат да се запушат и това да попречи на яйцеклетката да достигне до матката. По-често се среща едностранно запушване, но могат да бъдат засегнати и двете тръби.

Обикновено най-явният и притеснителен за жените симптом на запушените маточни тръби е намалената плодовитост, която може да стигне до безплодие. В повечето случаи няма други явни симптоми, които да характеризират състоянието. При едно специфично състояние на запушени маточни тръби, наречено хидросалпинкс жените могат да се оплакват от болка ниско в корема и отделяне на нетипичен вагинален секрет.

Състояния, които водят до притискане на маточните тръби отвън или тяхното запушване и като резултат от това непроходимост са:

  • ендометриоза
  • сраствания, около маточните тръби
  • маточни полипи
  • инфекции на женските полови пътища
  • предишни операции в областта на малкия таз.

Как се диагностицират запушените маточни тръби?

Запушените тръби се разпознават със специализирано рентгеново изследване, наречено хистеросалпингография. При това изследване с помощта на малка тръбичка в матката се вкарва контрастна материя. Ако всичко е наред контрастът ще се придвижи от матката към маточните тръби и яйчниците. Ако контрастът не се придвижи, най-вероятно се касае за запушени маточни тръби.

Трябва да знаете, че могат да се получат и фалшиво положителни резултати и поради тази причина е препоръчително да бъдат извършени и други допълнителни тестове, като ултразвук, хистероскопия или експлоративна лапороскопска операция.

Какви са възможните методи за лечение?

Ако само едната ви тръба е запушена и сте здрава е възможно да забременеете, без асистирана репродукция. Вашият лекар може да ви предпише медикаменти за повишаване на плодовитостта. Това обаче не е опция, ако и двете тръби са запушени.

В някои случаи лапароскопската операция може да помогне за отпушването на тръбите и премахването на сраствания. За съжаление този вид лечение, не винаги помага. Шансовете за успех зависят от това на каква възраст е жената, къде точно е разположено запушването и каква е причината за него.

Прочетете за:
Анатомия на маточните тръби
Натурални методи за отпушване на маточните тръби