Начало / Женско здраве / Затлъстяването при жените се свързва с риск от загуба на слуха

Затлъстяването при жените се свързва с риск от загуба на слуха

дек. 6, 2013

слуха

Проучване, проведено наскоро твърди, че има връзка между наднорменото тегло и увеличените размери на талията при жените със загубата на слуха. Учените са използвали данни от 20 годишно проучване, в което са взели участие 68,412 жени на възраст между 25 и 42 години. След като са били изключени факторите възраст, тютюнопушене, диабет и артериална хипертония учените са стигнали до заключението, че колкото по-високо е телесното тегло на жената, толкова по-голям е риска от загуба на слуха.

Сравнено с жените, при които индекса на телесната маса е под 25, при тези с индекс между 25 и 29 рискът от загуба на слуха е с 8% по-висок. Този процент расте с покачване на индекса на телесната маса и така например при жените с индекс между 30 и 34 процентът се покачва на 11, между 35 и 39 – 16%.

Учените са открили още, че повишената физическа активност снижава риска от преждевременна загуба на слуха. Така например при  жените, които вървят поне 2 часа седмично пеша рискът е с 15% по-нисък, сравнено с жените, които вървят по-малко от 1 час седмично пеша.

Друга причина за повишения риск от загуба на слуха при жените с наднормено тегло, която изтъкват авторите на проучването е факта, че при наднормено тегло се влошава притокът на кръв към вътрешното ухо. Този неблагоприятен ефект на повишеното телесно тегло може да бъде коригиран с редовни умерени тренировки и правилен хранителен режим. С тези малки промени в начина на живот не само ще намалите риска от загуба на слуха, но ще подобрите и здравето си като цяло и ще се предпазите от множество заболявания.

Последни публикации