Меню

Жените изпитват по-силна болка от мъжете при едно и също заболяване, показва ново американско проучване, публикувано в сп. Journal of Pain.

Учени от Станфордския университет са разгледали медицинските досиета на над 72000 пациента, в които те съобщават за болка. Пациентите са оценявали болката, която изпитват по скала от 0 до 10, като 0 означава липса на болка, а 10 – възможно най-силната болка.

Резултатът от анализа на данните показва ясно различие в силата на болката при двата пола.

Учените са разгледали различни заболявания, протичащи с болка, включително болка в гърба, мускулна болка, ставна болка, като във всички случаи жените съобщават, че са изпитвали по-силна болка. При състояния като херния, високо кръвно налягане разликата достига една точка от скалата за болка.

Проучването не обяснява причината за тази разлика. Възможно е да се дължи на социални, психологични или хормонални причини.

Следващата стъпка за учените ще бъде да установят дали мъжете и жените реагират по различен начин на болкоуспокояващите лекарства.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!