Меню

Жените, които се откажат от цигарите до 30 годишната си възраст ще избегнат напълно риска от ранна смърт в резултат на заболявания, свързани с тютюнопушенето. Те могат да удължат значително продължителността на живота си, показва проучване, проведено сред повече от 1 млн жени във Великобритания.

Според резултатите, публикувани в сп. Lancet жените, които са пушили през целия си живот умират с 10 години по-рано от жените, които никога не са пушили.

Експертите считат, че по-голямо значение има продължителността на тютюнопушенето, отколкото количеството, изпушени цигари. Пушенето на 10 цигари дневно в продължение на 40 години е много по-вредно от пушенето на 20 цигари дневно в продължение на 20 години.

Данните от 1.2 млн жени показват, че тези които са пушили по-малко от 10 цигари дневно са имали по-голям риск от ранна смърт.

Според Британската белодробна фондация изгледите за здравето в дългосрочен план са много по-добри ако хората се откажат от тютюнопушенето преди да навършат 30 години.

Тютюнопушенето уврежда функцията на белия дроб, състарява кожата, понижава фертилитета, уврежда плода.

Отказването от тютюнопушенето може да се окаже доста трудно, затова най-добре за здравето е изобщо да не се започва.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!