Начало / Женско здраве / Жените, прекарали инфаркт имат по-висок риск от депресия

Жените, прекарали инфаркт имат по-висок риск от депресия

окт. 20, 2014

Жените имат по-голяма вероятност да развият безпокойство и депресия след прекаран миокарден инфаркт, отколкото мъжете, показва ново проучване.

Учени от Литва са провели проучване сред 160 пациента, постъпили с миокарден инфаркт в университетската болница на Вилнюс.

Един месец след постъпването им всички пациенти са били интервюирани относно техния пол, възраст, образование, социално положение, наличие на диабет, високо кръвно налягане, предишен миокарден инфаркт, относно психическото им здраве, физическата активност и наличието на вредни навици като тютюнопушене.

Учените са установили, че близо 25 % от участниците в проучването са били депресирани, като 28.2 % от тях са провеждали лечение с антидепресанти. Жените по-често са страдали от безпокойство и депресия след инфаркт, в сравнение с мъжете.

Проучването е показало още наличие на връзка между тютюнопушенето и безпокойството. Оказало се, че пушачите, прекарали инфаркт по-често са имали безпокойство, в сравнение с участниците, които никога не са пушили или са отказали цигарите преди повече от две години.

По-често депресия е настъпвала и сред участниците, които са водели заседнал начин на живот. 64 % от пациентите, които съобщават, че са обездвижени са имали депресия.

Световната здравна организация (СЗО) предполага, че до 2020 г. депресията ще стане втората водеща причина за смъртност, изпреварвана единствено от исхемичната болест на сърцето, напомнят авторите на проучването.

Те отбелязват, че риска от внезапна смърт в следващите 6 месеца след прекаран инфаркт е 6 пъти по-висок сред пациентите с депресия.

Необходимо е да се проведе по-задълбочено проучване относно връзката между миокардния инфаркт и психичните заболявания.