Начало / Заболявания и състояния / Акушерство / Неусложнен послеродов период (пуерпериум)

Неусложнен послеродов период (пуерпериум)

юни 30, 2013

Послеродовият период (пуерпериум) обхваща времето от раждането на плацентата до обратното развитие на промените в женския организъм, настъпили във връзка с бременността. В резултат на това организмът достига състояние, близко до това преди забременяването. В каква степен ще се възстанови това състояние, зависи от възрастта на жената, наличието и броя на предшестващи бременности и раждания. Едновременно с това започва процесът на лактация. Обикновено пуерпериумът продължава 6-8 седмици, като процесът на обратно развитие е най-интензивен в първите дни след раждането.

Промени в половите органи

Външни полови органи: Вследствие на преразтягането и травматизирането им по време на раждането по тях се откриват разкъсвания, хематоми, охлузвания. Повърхностните наранявания заздравяват в първите дни след раждането, отокът изчезва за 1-2 седмици.

Влагалище: След раждането входът на влагалището е отворен и се затваря след 24 часа. Влагалището е преразтегнато и претърпява обратно развитие, но не достига размерите си преди раждането. Тонусът му се възстановява за около 1 седмица.

Шийка на матката: При раждането маточната шийка е напълно скъсена, разширена и изгладена. При обратното й развитие поради претърпените разкъсвания и разтягането се оформят предна и задна устна. Затварянето на канала на маточната шийка започва от вътрешния му отвор. Той се затваря до края на втората седмица. Външният отвор се затваря до края на третата седмица. Външният отвор на канала на маточната шийка при раждали е цепковиден, докато при нераждали е кръгъл и плътно затворен.

Матка: След раждането матката тежи около 1000 грама, към 7-8-ми ден масата е намаляла наполовина, а в края на послеродовия период е 50-100 гр. След раждането дъното на матката (фундусът) се опипва на или около нивото на пъпа. Размерът и теглото на матката намаляват най-драстично през първите две седмици след раждането, при което тя се прибира в малкия таз. През следващите седмици матката постепенно възстановява състоянието си отпреди бременността, но не изцяло, поради което остава по-голяма.

Според деня от раждането дъното на матката се търси на различни нива:
– 1-ви ден: на нивото на пъпа.
– 3-ти ден: на 12 см от симфизата (мястото на свързване на двете срамни кости отпред на таза).
– 5-ти ден: на 10 см от симфизата.
– 7-ми ден: на 8 см от симфизата.
– 9-ти ден: на 6 см от симфизата.
– 10-ти ден: на нивото на симфизата.

Поради постоянното съкращение на маточната мускулатура се притискат кръвоносните съдове и намалява кръвоснабдяването. Поради нарушеното снабдяване с хранителни вещества и кислород мускулните клетки атрофират и намаляват по обем. След раждането матката съдържа повече съединителна тъкан отколкото преди раждането.

Лигавицата на матката (ендометриумът) бързо регенерира и до 16-20-ти ден се възстановява. По-бавно се възстановява мястото, където се е отделила плацентата.

Лохии:

Лохиите представляват течението от влагалището в резултат на „очистването“ на маточната кухина в послеродовия период. Те съдържат некротични материи, кръв, лимфа и слуз. С времето лохиите изсветляват и намаляват по количество. Те се променят по следния начин:
– до 2-ри/3-ти ден от раждането – лохиите са кървави, наричат се lochia cruenta.
– към 4-ти/6-ти ден се прибавят некротични материи и цветът става кафяво-червеникав, обемът намалява – lochia rubra.
– 7-ми – 10-ти ден – лохиите изсветляват до жълтеникав цвят – lochia alba.
– след 10-ти ден лохиите са слузно-белезникави и се наричат lochia serosa.

Периодът на отделяне на лохиите има различна продължителност при различните жени, но средно е около 5 седмици, количеството им е около 1000-1500 грама. При физическо натоварване на родилката течението може да се засили и лохиите да станат по-кръвенисти.

Яйчници: Спускат се надолу до обичайното си място. Постепенно възвръщат цикличната си функция. Времето на възвръщане на нормалната яйчникова функция е много индивидуално и зависи до голяма степен от кърменето. При кърмещите жени има по-дълъг период без менструация и без овулация в сравнение с некърмещите.  При около 80% от кърмещите жени се развива лактационна аменорея. Получава се потискане на овулацията от повишените стойности на пролактина. Повечето некърмещи жени възвръщат менструацията си до 12-тата седмица след раждането, а кърмещите – до 36-тата седмица от раждането.

Извънгенитални промени

Температура: След раждането до около 3-тия ден може да има субфебрилна температура (до 38о). Причините може да са напрежението на мускулите при раждането, процесите на очистване на маточната кухина, началото на лактацията. Като патологична трябва да се приема температура над 38о, особено при наличие на разтрисане. При повишаване на температурата след 10-тия ден трябва да се мисли за послеродова инфекция.

Пулс: Пулсът се нормализира около 24 часа след раждането. Обикновено е лабилен, влияе се от емоции, болка, промяна на положението на тялото. Може да е ускорен при кръвоизлив, възпаление, тромбофлебит (симптом на Малер – пулс с честота 100-120 удара в минута, съчетан с леко повишена температура).

Пикочен мехур: След раждането уринирането е затруднено поради атония на пикочния мехур от притискане или травмиране, оток на външните полови органи, психологични причини. При ½ от жените първите позиви за уриниране се усещат към 15-20-ти час от раждането. Тези нарушения са временни и изчезват след няколко дена.

Стомашно-чревен тракт: В първите дни след раждането няма дефекация. Причината е травма на ректума и отпуснатата коремна стена. Чревните бримки са раздути от газове (метеоризъм). Ако до 3-тия ден не се възстанови дефекацията, тя се предизвиква с клизма или медикаментозно.

Коремна стена: Коремната стена остава мека и отпусната дълго време. Възвръщането на тонуса й отпреди бременността зависи до голяма степен от физическата активност на майката. Пигментацията избледнява.

Обмяна на веществата: Основната обмяна се повишава. Поради отделянето на калций с кърмата количеството му може да намалее. Потенето е по-изразено. След раждането поради кръвозагубата и изтощението апетитът може да е намален.

Лактация

Промените в млечните жлези, подготвящи ги за кърменето, настъпват още през бременността. Лактогенезата (продукцията на кърмата) се провокира от раждането на плацентата, при което настъпва спад в естрогеновите и прогестероновите нива при висок пролактин (хормонът, стимулиращ продукцията на кърма). Ако жената не кърми, нивото на пролактина се нормализира за 2-3 седмици.

В първите 2-4 дена след раждането се отделя коластра. Тя е богата на белтъци (имуноглобулини). С началото на лактацията гърдите се уголемяват, стават напрегнати, температурата може да се повиши и да се изпитва чувство на неразположение.

Ранното поставяне на бебето на гърдата и редовното кърмене с пълно изцеждане на гърдите стимулират лактацията. В първите 3-4 месеца се отделя 0,8-1 литър кърма дневно и после намалява. Съставът на кърмата се променя, за да отговаря на нуждите на детския организъм.

Кърменето е има важно значение както за бебето, така и за майката. Кърменето стимулира обратното развитие на половите органи през време на послеродовия период.

Грижи за родилката в послеродовия период

Нормално протеклите бременност и раждане с минимален травматизъм осигуряват неусложнено протичане на пуерпериума. Грижите за жената в послеродовия период целят:

– предотвратяване на усложнения (инфекции) – осигуряване на добра хигиена (2 пъти дневно тоалет на гениталиите), спазване принципите на асептиката и антисептиката, наблюдение на родилката;

– стимулиране на възстановителните процеси – оптимална диета и прием на течности, ранно раздвижване, послеродова гимнастика, осигуряване на покой;

– подготовка и инструктиране на жената за режима й след изписването. Родилката се изписва от отделението, когато вече няма нужда от денонощно наблюдение.

Автор: д-р А. Високалийска