Начало Заболявания и състояния Кожни болести (дерматология и венерология) Андрогенна алопеция

Андрогенна алопеция

Определение: Андрогенната алопеция (лат. alopecia androgenetica) представлява косопад, възникващ под влияние на мъжките полови хормони (андрогените). Заболяването засяга и двата пола, но е по-често при мъжете. Характеризира се с опадане и оредяване на косата на симетрични зони на главата.

Етиопатогенеза: В патогенезата на андрогенната алопеция при мъжете ключова роля играят повишените нива на мъжки полови хормони в кръвта. Действието на тези хормони се осъществява чрез свързването им с клетъчни рецептори, чието количество зависи от наследствествени фактори. По тази причина от значение за възникване на андрогенна алопеция е не само нивото на мъжките полови хормони, но и борят рецептори за тях.

Други предразполагащи фактори за възникване на заболяването са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, лошата хигиена и неправилната терапия на заболяването.

При жени андрогенна алопеция настъпва при ендокринни заболявания, особено при дисфункция на хипофизата, надбъбрека, щитовидната и половите жлези. Необходимо е гинекологично изследване за установяване на статуса на половата система, тъй като яйчниковите тумори са възможна причина за възникване на андрогенна алопеция.

Клинична картина: Различават се андрогенна алопеция от женски и от мъжки тип.
При жени андрогенната алопеция протича с опадане на космите в челната и теменната област, напомнящо на мъжкото олисяване. Болестта започва през пубертета или в постпубертетна възраст, прогресира постоянно, и се обостря по време на бременност, кърмене и през менопаузата. Въпреки това пълно олисяване не настъпва.

При мъже заболяването започва обичайно на 13-14-годишна възраст в съчетание с акне и постепенно води до субтотална или тотална алопеция, като косми се съхраняват само в малък участък в челно-теменната и тилната област.

Диагноза: Диагнозата на андрогенната алопеция при мъже се поставя въз основа на клиничната картина. При жени е необходимо да се направи диференциална диагноза с алопецията в постменопаузалния период – при нея процесът засяга околоушните зони и теменната област. От значение при жените е фамилната обремененост и консултирането с ендокринолог и гинеколог.

Лечение: На пациентите с наследствено предразположение се препоръчва да избягват продължително излагане на слънце, прехранване с мазнини и въглехидрати, носене на тесни шапки.

Препоръчва се диета с повишено съдържание на животински и растителни белтъци, спазване на хигиената на косата и лечебни масажи (вкл. криомасаж). Употребата на антиандрогенни препарати и хормонални контрацептиви трябва да бъде обсъдена със специалист гинеколог. Подходящи за употреба са вазодилататорът миноксидил, както и специални балсами и шампоани. Лечебните шампоани против пърхот са подходящи при съчетание на андрогенна алопеция със себорея. При тежка андрогенна алопеция е възможно присаждане на коса.