Доброкачествените тумори на кожата представляват обемни разраствания на кожни клетки (новообразувания), които са ясно отграничени от околните тъкани и не врастват в тях.

Както всички новообразувания, доброкачествените кожни тумори водят началото си от видоизменени клетки, които в процеса на увеличеното си деление променят формата, размера и функцията си.

Причина за възникването на тези тумори са външни или вътрешни за организма фактори, които нарушават механизмите за контрол на делението, растежа и диференциацията на клетките.

Видът на доброкачествения кожен тумор зависи от клетките, от които произхожда – например от мастната тъкан произхождат липомите, от кръвоносните съдове – хемангиомите, от съеднително-тъканните елементи – фибромите. Диагностиката им в много случаи е лесна поради характерната клинична изява (напр. при липоми, папиломи), в други случаи изисква повишено внимание, тъй като клиничната изява на някои доброкачествени тумори е сходна с тази на злокачествени новообразувания.

Към доброкачествените кожни тумори отнасяме:

Невус (синоним: бенка, пигментно петно, пигментен невус, меланоцитен невус) – доброкачествен тумор, който в болшинството от случаите е вродено образувание. Възможно е невуси да възникнат при колебания в нивата на половите хормони при бременност, пубертет или климакс. Съществува фамилна предразположеност.

Невусът представлява туморовидна формация с цвят, вариращ от светлокафяв до червено-виолетов и черен. Размерите му варират от 0,5 до 10 см. Съставен е от видоизменени меланоцити – клетки, които съдържат голямо количество от пигмента меланин. Невусът има потенциал за злокачествено израждане и преминаване в меланом. Същевременно, невуси се наблюдават при 2/3 от представителите на европеидната раса. Сами по себе си бенките не изискват лечение освен в случаите, на хронично травмиране, често възпаление или големи размери, защото тогава нараства риска от преминаване на невуса в меланом.

Премахването на невусите може да се извърши чрез електрокоагулация при локална анестезия. Показание за манипулацията е засилването на пигментацията (особено когато е неравномерна), появата на сателитни елементи, наличието на възпаление, сърбеж и ерозии.

Фибром – доброкачествено новообразувание, което се състои от зрели съединителнотъканни елементи. Характеризират се с бавен растеж, ясни граници и светлорозов цвят или цвят на околната кожа. Фибромите биват твърди и меки. Твърдите се характеризират с плътна консистенция, в която преобладава влакнестата субстанция, броят клетки е малък, а туморът е добре отграничен от околните тъкани. Твърдите фиброми растат по-често на широка основа, но е възможно и „на краче“. Меките фиброми представляват торбовидни образувания с набръчкана повърхност, които растат „на краче“. В болшинството от случаите се срещат при жени в зряла възраст. Засягат шията, слабинните и мишничните гънки, гърдите и кожните гънки под млечните жлези.

Лечението на фибромите е хирургично, под местна анестезия. Премахването е препоръчително при често травмиране на фиброма или ако козметичният дефект е изразен.

Липом – доброкачествен тумор, който произхожда от мастната тъкан и има подкожно разположение, кръгла форма и капсула, която го отграничява от околните тъкани. В редки случаи е възможно туморът да бъде дифузен, без ясно отграничение от околните тъкани. Липомите са безболезнени, кожата над тях е непроменена, слабо подвижна. Срещат се по ръцете, гърба, гърдите, корема и бедрата и могат да достигнат значителни размери.

Лечението е хирургическо, чрез ексцизия или липосукция.

Хемангиом – доброкачествен тумор, произхождащ от кръвоносните съдове. Хемангиомите представляват червени петна, надигнати над околната кожна повърхност, с ясни граници и могат да имат различни форми и размери. Разполагат се на кожната повърхност, вътрекожно или надкожно, безболезнени са, но са лесно раними и склонни към кървене. Наблюдават се предимно в детска възраст, по-често при момичета, и се характеризират с бърз растеж. При възрастните също по-често е засегнат женският пол. Хемангиомите биват плоски, пунктиформени (точковидни), звездовидни (съдови звезди) и кавернозни (пещеристи – най-тежката форма, засягаща и околни тъкани и органи).
По лицето и скалпа формират естетически неприятни за пациента образувания.

Лечението се извършва чрез електрокоагулация, фототерапия, лазертерапия с Nd-Yag лазер, криотерапия, въвеждане на склерозиращи тумора агенти.

Папиломи – ясно отграничени тумори на тънко краче или на широка основа, обикновено с малки размери. Повърхността им е неравна, дребно- или едрозърниста, понякога с власинки. Лечението им е хирургическо – ексцизия или електрокоагулация.

Кожен рог – твърдо рогово разрастване с конична форма и сиво-кафяв цвят. Често засяга носа, устните, брадата, ушните миди. Притежава склонност към често травмиране и кървене, което налага премахването му, обикновено чрез електрокоагулация под локална анестезия.

Себорейни брадавици (кератоми, сенилни брадавици) – притежават формата на брадавици без да са свързани с HPV-инфекция. Срещат се при възрастни хора. Премахват се чрез електрокоагулация или ексфолиация (излющване).

Келоид – представлява разрастване на съединителна тъкан, което се образува при зарастване на рани. Лечението е хирургическо, лъчелечение, локално приложение на кортикостероиди и Контрактубекс.

Ретенционни кисти – образуват се при запушване на изходните канали на мастни, потни и слузни жлези. Имат сферична форма и склонност към разрастване и възпаление. Лечението е хирургическо – кистите се пунктират, съдържанието им се евакуира и капсулата им се премахва.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!