Херпес зостер (Herpes zoster)

фев. 22, 2015

Херпес зостер (Herpes zoster) е остро вирусно заболяване, поразяващо предимно кожата и нервната система. Характеризира се с везикулозен обрив с типично разположение по хода на засегнатите нерви.

Кой е причинителят на херпес зостер?

Причинителят на херпес зостер е Varicella zoster вирусът (VZV), който е етиологичен причинител на две заболявания с различна клинична картина – варицела и херпес зостер. Човекът се явява преносител на вируса, а пътищата му на разпространение са контактен и въздушно-капков. Инфекцията с VZV е пожизнена. Преболедувалите варицела в детска възраст имат пожизнен имунитет, но вирусът персистира в латентно състояние в паравертебралните нервни ганглии. Вероятността за развитие на херпес зостер се увеличава с напредване на възрастта. Провокиращи фактори са психоемоционалният стрес, настинки, преохлаждането на организма, прекомерно УВ-облъчване, остри вирусни инфекции, състояния на имунен дефицит (лечение с кортикостероиди, цитостатично лечение при неопластични заболявания, хематологични заболявания и болни от СПИН).

Симптоми на херпес зостер

При типична клинична картина се отличават четири периода на заболяването:

Продромален период – продължава 2-3 дни и се характеризира с фебрилитет, главоболие, обща отпадналост и сърбеж, намалена чувствителност и стрелкащи болки в зоната на инервация на засегнатия нерв. Възможно е продромалният период да липсва – в тези случаи инфекцията се манифестира директно с обрив.

Период на разгърната клинична картина – болковият синдром е изразен. Болките са парещи, режещи или пробождащи. На фона на оточно-хиперемирана кожа в зоната на инервация на засегнатия нерв възникват и увяхват сгрупирани везикули за период от 3 до 5 дни. Възможно е обривът да се появява в течение на повече от 10-15 дни. Везикулите еволюират за 2-3 дни – съдържанието им помътнява и често става гнойно. Може да настъпи импетигинизация на обривите – вторично инфектиране с друг микроорганизъм. Най-често се засягат междуребрените нерви и троичния нерв, който инервира лицето.

Реконвалесцентен период – мехурчетата увяхват, на тяхно място се образуват жълто-кафяви корички, отпадащи за период от 2-3 седмици. Възможна е хипо- или хиперпигментация на мястото на обрива.

Период на остатъчните явления – постхерпетичната невралгия е по-мъчителна от болката в острия период и може да продължи до 2-3 години.

Съществуват и атипични варианти на херпес зостер инфекцията:

  • Абортивна форма – изразява се с хиперемия и едем по хода на засегнатия нерв с единични везикули.
  • Булозна форма – образуват се големи мехури с неравни краища при сливане на множеството везикули.
  • Гангренозна или язвено-некротична – на мястото на везикулите се образуват дълбоки бавно зарастващи язви, оставящи цикатрикси.
  • Генерализирана форма – наред с единичните сгрупирани огнища се наблюдават и разпръснати обривни елементи, напомнящи на обрива при варицела. Освен това възниква herpes zoster ophtalmicus (с кератит, конюнктивит, склерит и т.н.), синдром на Рамзи-Хънт (парализа на лицевия нерв, неврит на слуховия нерв, везикулозен обрив по хода на разклоненията на нервите), менингоенцефалит.

При деца Herpes zoster протича обичайно по-леко, по-често в абортивна форма. Основното оплакване е сърбеж, невралгиите са по-редки, отколкото при възрастни.

Как се диагностицира заболяването?

Диагнозата се поставя въз основа на типичната клинична картина.
Прави се диференциална диагноза с инфекциите, причинени от херпес симплекс вируса, булозен еризипел и заразно импетиго.

Какво е лечението?

Лечението на Herpes zoster бива общо и външно. Общото лечение се осъществява с противовирусни средства – синтетични ациклични нуклеозиди (напр. ацикловир), които блокират репликацията на вирусната ДНК.

Външното лечение се извършва с противовирусни средства за локално приложение, локални антисептици (напр. багрила като метилен блау), изсушаващи кожата средства (цинкови пасти). При некротична форма локално се прилагат препарати, подпомагащи по-бързото заздравяване.

Автор: д-р Т. Господинов

Прочетете за:
Невралгия след херпес зостер
Херпес зостер – лечение
Усложнения при херпес зостер
Херпес зостер офталмикус – очен херпес зостер