Контактен дерматит

ное. 22, 2014

Контактните дерматити (лат. dermatitis contacta, eczema contactum) представляват група възпалителни заболявания на кожата, които възникват под непосредственото влияние на външни фактори. Засягат лица от двата пола и могат да се проявят във всички възрасти.

Класификация

Различават се два вида контактен дерматит:

 • Иритативен – остра възпалителна реакция на кожата, протичаща по неалергичен механизъм. Предизвиква се от химични и физични дразнители.
 • Алергичен – възпалителна имунна реакция, която се развива на мястото на повторен контакт на кожата и лигавиците предимно с химически алергени.

Какви са причините за контактен дерматит?

Иритативният контактен дерматит възниква веднага след контакта с причинителя и се развива най-често по токсичен механизъм. Предизвиква се от:

 • химични дразнители (киселини, основи, разтворители, перилни и почистващи препарати и др.)
 • механично дразнене (триене, натиск)
 • физични фактори – високи и ниски температури, ултравиолетови и йонизиращи лъчения, електрически ток
 • биологични дразнители – растения, насекоми, биологични течности (слюнка, урина, изпражнения).

Алергичният контактен дерматит може да се предизвика от много вещества, срещащи се в бита, природата и индустрията. Патогенезата включва първичен контакт с причинителя (сенсибилизация) и повторно въздействие на алергена върху кожата с развитие на клинични прояви. Алергените се свързват с протеини в епидермиса и образуват антигени, които се поемат от Лангерхансовите клетки (имунните клетки на кожата), а последващите реакции се извършват с помощта на различните популации лимфоцити.

Алергичен контактен дерматит причиняват:

 • метали и метални соли – най-често никел (от метални бижута, часовници, токи на колани), също така хром, кобалт, злато, платинови соли
 • оцветители и парфюми в състава на сапуни и перилни препарати
 • лекарствени средства – антибиотици за локално приложение, локални анестетици
 • суровини и продукти от химическата индустрия – каучук, колофон, пестициди, изкуствени торове, бои (особено за кожи и обувки), битова химия
 • растения – дъб, бръшлян, хризантема.

Какви са симптомите на контактен дерматит?

Патологичните изменения при иритативен контактен дерматит се наблюдават на мястото на въздействие на етиологичния причинител (най-често по ръцете и лицето). Там кожата е зачервена и оточна, възможно е да се появят мехури, при спукването на които се наблюдават подмокрящи се повърхностни дефекти на кожата. Субективно оплакване е пареща болка, която може да бъде придружена със сърбеж. Характерно за иритативния дерматит е, че силата на клиничната изява зависи от продължителността и силата на действие на дразнещия фактор – при слабо действие може да се наблюдават леки еритемни и еритемно-сквамозни обриви, сухота на кожата и хиперкератоза.

Алергичният контактен дерматит се изявява с полиморфен обрив (еритем, едем, папули, везикули и були), който може да се прояви и извън областта, която е имала контакт с алергена. Характерен за алергичния контактен дерматит е сърбежът. Възможно е кожните поражения да персистират дълго време. Ако контактът с алергена продължи, заболяването хронифицира.

Как се поставя диагнозата?

За диагностиката на иритативния дерматит е важна анамнезата за експозиция на някой от факторите, причиняващ заболяването. За диагностика на алергичния контактен дерматит може да се прилага кожно-алергично тестуване – нанасяне на малко количество алергени по кожата със следене за възникване на локална възпалителна реакция. Развиват се имунологичните изследвания, които са с висока специфичност и информативна стойност.

Диференциалната диагноза включва отличаване от другите видове дерматити, пиодермии, дерматомикози, еризипел, розацея, херпесна инфекция, краста.

Какво е лечението?

Лечението на контактните дерматити бива локално и общо.
Локално се прилагат слаби разтвори на калиев перманганат или натриев бикарбонат, както и кортикостероидни лосиони, кремове или унгвенти. Приложение намират и базисните кремове. Ако кожните поражения се усложнят с инфекция се прилагат антибиотици и химиотерапевтици.

Силно изразен алергичен контактен дерматит е показание за общо приложение на кортикостероидни препарати.

В профилактиката на контактните дерматити влиза избягване на провокиращия фактор, употреба на защитни кремове и лични предпазни средства (ръкавици, облекло).

Автор: д-р Т. Господинов

Прочетете за:
Атопичен дерматит