Начало Заболявания и състояния Кожни болести (дерматология и венерология) Контактен дерматит

Контактен дерматит

Определение: Контактните дерматити (лат. dermatitis contacta, eczema contactum) представляват група възпалителни заболявания на кожата, които възникват под непосредственото влияние на външни фактори. Засягат лица от двата пола и могат да се проявят във всички възрасти.

Класификация: Различават се два вида контактен дерматит:

 • Иритативен контактен дерматит – остра възпалителна реакция на кожата, протичаща по неалергичен механизъм. Предизвиква се от химични и физични дразнители.
 • Алергичен контактен дерматит – възпалителна имунна реакция, която се развива на мястото на повторен контакт на кожата и лигавиците предимно с химически алергени.

Етиопатогенеза:
Иритативният контактен дерматит възниква веднага след контакта с причинителя и се развива най-често по токсичен механизъм. Предизвиква се от:

 • химични дразнители (киселини, основи, разтворители, перилни и почистващи препарати и др.)
 • механично дразнене (триене, натиск)
 • физични фактори – високи и ниски температури, ултравиолетови и йонизиращи лъчения, електрически ток
 • биологични дразнители – растения, насекоми, биологични течности (слюнка, урина, изпражнения).

Алергичният контактен дерматит може да се предизвика от много вещества, срещащи се в бита, природата и индустрията. Патогенезата включва първичен контакт с причинителя (сенсибилизация) и повторно въздействие на алергена върху кожата с развитие на клинични прояви. Алергените се свързват с протеини в епидермиса и образуват антигени, които се поемат от Лангерхансовите клетки (имунните клетки на кожата), а последващите реакции се извършват с помощта на различните популации лимфоцити.

Алергичен контактен дерматит причиняват:

 • метали и метални соли – най-често никел (от метални бижута, часовници, токи на колани), също така хром, кобалт, злато, платинови соли
 • оцветители и парфюми в състава на сапуни и перилни препарати
 • лекарствени средства – антибиотици за локално приложение, локални анестетици
 • суровини и продукти от химическата индустрия – каучук, колофон, пестициди, изкуствени торове, бои (особено за кожи и обувки), битова химия
 • растения – дъб, бръшлян, хризантема.

Клиника: Патологичните изменения при иритативен контактен дерматит се наблюдават на мястото на въздействие на етиологичния причинител (най-често по ръцете и лицето). Там кожата е зачервена и оточна, възможно е да се появят мехури, при спукването на които се наблюдават подмокрящи се повърхностни дефекти на кожата. Субективно оплакване е пареща болка, която може да бъде придружена със сърбеж. Характерно за иритативния дерматит е, че силата на клиничната изява зависи от продължителността и силата на действие на дразнещия фактор – при слабо действие може да се наблюдават леки еритемни и еритемно-сквамозни обриви, сухота на кожата и хиперкератоза.

Алергичният контактен дерматит се изявява с полиморфен обрив (еритем, едем, папули, везикули и були), който може да се прояви и извън областта, която е имала контакт с алергена. Характерен за алергичния контактен дерматит е сърбежът. Възможно е кожните поражения да персистират дълго време. Ако контактът с алергена продължи, заболяването хронифицира.

Диагностика: За диагностиката на иритативния дерматит е важна анамнезата за експозиция на някой от факторите, причиняващ заболяването. За диагностика на алергичния контактен дерматит може да се прилага кожно-алергично тестуване – нанасяне на малко количество алергени по кожата със следене за възникване на локална възпалителна реакция. Развиват се имунологичните изследвания, които са с висока специфичност и информативна стойност.

Диференциалната диагноза включва отличаване от другите видове дерматити, пиодермии, дерматомикози, еризипел, розацея, херпесна инфекция, краста.

Лечение: Лечението на контактните дерматити бива локално и общо.
Локално се прилагат слаби разтвори на калиев перманганат или натриев бикарбонат, както и кортикостероидни лосиони, кремове или унгвенти. Приложение намират и базисните кремове. Ако кожните поражения се усложнят с инфекция се прилагат антибиотици и химиотерапевтици.

Силно изразен алергичен контактен дерматит е показание за общо приложение на кортикостероидни препарати.

В профилактиката на контактните дерматити влиза избягване на провокиращия фактор, употреба на защитни кремове и лични предпазни средства (ръкавици, облекло).