Розов лишей (pityriasis rosea) представлява инфекциозно-алергична незаразна дерматоза. Характеризира се със симетрични обриви, представляващи леко лющещи се еритемни петна.

Какви са причините за розов лишей?

Етиологията и патогенезата са недокрай установени. Предполага се, че това е реакция на свръхчувствителност при вирусни или стрептококови инфекции. Изолиран причинител на розовия лишей е човешкият херпесен вирус 7 (HHV 7). Установена е есенно-зимна сезонност.

Симптоми на розов лишей

По линиите на Лангер (линиите на максимална разтегливост на кожата) се появяват розови петна с кръгли очертания, които разрастват периферно до 1-2 см в диаметър. За период от 3 до 5 дни централната част на петната става кафеникава, повърхността на роговия слой наподобява папирус и започва да се излющва. В периферията петната са розови и напомнят на медальони. При половината пациенти се наблюдава оформяне на една голяма „майчина“ плака 1-2 седмици преди появата на малките петна. Понякога болните се оплакват от обща разбитост и повишена температура.

При децата розовият лишей възниква обичайно във възрастта между 4 и 15 години след простудни заболявания и ангини. В клиничната картина се забелязва ексудация на обривните елементи, склонност към екзематизация, поява на уртикариални и везикулозни елементи, съпроводени със сърбеж. Обривите се наблюдават по лицето и окосмената част на главата. При прогресия на процеса е възможно възникването на еритродермия и полиаденит.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата на розовия лишей се основава на характерната клинична картина: „майчино“ петно, обривни елементи, напомнящи медальони, локализацията им по линиите на Лангер.

Диференциална диагноза се прави със сифилистична розеола при вторичен сифилис, псориазис, кожни микози.

Лечение на розов лишей

При по-леки случаи на розов лишей не се изисква медикаментозно лечение. Необходимо е да се избягва приложението на сапуни в областта на обривните елементи, както и обривите да нямат допир до синтетични тъкани или вълна. Трябва да се избягва слънчево въздействие, балнео- и козметични процедури и изобщо да не се травмира кожата. При наличие на сърбеж средство на избор са кортикостероиди за локално приложение, охлаждащи кремове, цинкови препарати и антихистаминови средства за общо приложение.

Автор: д-р Т. Господинов

Прочетете за:
Кожни лишеи
Плосък лишей