Начало / Заболявания и състояния / Гинекология / Обилна менструация (менорагия, хиперменорея)

Обилна менструация (менорагия, хиперменорея)

юни 30, 2013

На латински език: Menorrhagia, Hypermenorrhoea.
На английски език: Menorrhagia, Hypermenorrhoea.

Синоними: Менорагия, хиперменорея.

Определение: Менорагията представлява обилна менструация, която продължава над седем дни и се губи повече от 80 мл кръв. Това е най-често срещаното нарушение на менструалния цикал. Менструацията се приема за обилна ако се налага смяна на превръзката или тампона през интервал по-малък от два часа.

Етиология: Най-честите причини за менорагия са:

– нарушен хормонален баланс – нарушеното равновесие между естрогените и прогестерона става причина за прекомерно нарастване на маточната лигавица (ендометриума), която отпада по време на менструация като предизвиква обилно кървене. Този хормонален дисбаланс се наблюдава най-често при момичета в юношеска възраст и при жени, които навлизат в менопауза.

– при дисфункция на яйчниците, когато не се продуцира прогестерон настъпват ановулаторни маточни кръвотечения, които могат да бъдат обилни.

миома на матката – доброкачествен тумор, произхождащ от гладката мускулна тъкан на матката. Среща се най-често при жени на възраст между 35 и 45 години. Може да предизвика по-продължителна и по-обилна менструация.

– полипи на матката – най-чести са ендометриалните полипи.

– вътрематочна спирала – може да предизвика обилно кръвотечение, при което се налага  да се отстрани спиралата и да се замени с друг контрацептивен метод.

– рядко рак на тялото на матката, на маточната шийка или рак на яйчниците може да предизвика обилно менструално кървене.

– медикаменти – при лечение с противовъзпалителни средства и антикоагуланти.

– тазова възпалителна болест, ендометриоза, хипертиреоидизъм, чернодробни и бъбречни заболявания, кръвни заболявания.

В някои случаи причината за менорагията остава неизвестна.

Клинична картина: Менструалният цикъл е редовен, но кръвотечението е по-обилно, продължава 7-10 дни, придружава се с изхвърляне на съсиреци. Менорагията може да се съпътства и от болезнена менструация (дисменорея).
Значителната ежемесечна кръвозагуба води до развитие на анемия. Появяват се симптоми на отпадналост, задух, световъртеж, бледа кожа и видими лигавици. При изследване на кръвта се установяват понижени стойности на хемоглобина, хематокрита и еритроцитите.

Диагноза: За поставяне на диагнозата значение имат данните от анамнезата за обилно менструално кървене, гинекологичният преглед, пробното абразио, лабораторните и инструментални изследвания.

Лечение: Лечението зависи от причината, довела до менорагия. Провежда се медикаментозно или хирургично лечение.
Медикаментозното лечение може да включва прилагането на:
– железни припарати – при настъпила анемия.
– нестероидни противовъзпалителни средства – намаляват менструалното кървене и болезнеността.
– орални контрацептиви – могат да спомогнат за регулацията на менструалния цикъл и да намалят обилното менструално кървене.
– хормонално лечение за корекция на хормоналния дисбаланс.

В зависимост от причината за менорагията може да се приложи някоя от следните хирургични процедури:
– кюретаж – лигавицата на матката се остъргва.
– хистероскопия – оглежда се кухината на матката и при наличие на полип или миомен възел се пристъпва към тяхното отстраняване.
– аблация на ендометриума или резекция на ендометриума – маточната лигавица се изгаря или се отстранява, води до стерилитет.
– хистеректомия – отстраняване на матката, причинява стерилитет.