Меню

На латински език: Intoxicatio cum sulfuro hydrato.
На английски език: Hydrogen sulfide poisoning.

Причини: Сероводород се образува в клоачните ями в дворовете, в канализационните шахти, в пещери и в някои производства. Познава се по отвратителната миризма на развалени яйца.

Патогенеза: Прониква в организма по инхалационен път. Уврежда лигавиците, с които е в контакт – те са зачервени и с повишена секреция. Блокира цитохромоксидазата и оттам клетъчното дишане. Настъпва тежка интрацелуларна хипоксия.

Клиника: При леки форми се наблюдава: сълзене, дразнене на очите, парене в гърлото, кихане, кашляне. По-късно настъпват отпадналост, главоболие, виене на свят, задух. При тежки форми бързо настъпват загуба на съзнание, разширяване на зениците, поява на гърчове, задух, белодробен оток, дихателна недостатъчност. Често настъпват бронхопневмонии.

Диагноза: Поставя се въз основа на данните за контакт със сероводород (характерно място на инцидента и миризма на развалени яйца) и на клиничната картина.

Диференциална диагноза: Налага се с вирусни инфекции поради катаралните явления в дихателните пътища. С циановодородно отравяне поради церебралните прояви.

Лечение: Пострадалият веднага се извежда от обгазената среда. Провежда се дихателна реанимация с обдишване “уста в уста” или с кислороден апарат. Прилагат се: пирамем, кортикостероиди, калциев глюконат – при белодробен оток. При нужда обменно кръвопреливане.
При леките форми се прилагат симптоматични средства – противокашлични и отхрачващи средства. При данни за възпаление се включват антибиотици.

Прогноза: При леки форми на отравяния настъпва оздравяване за няколко дни. При тежки форми има висока смъртност.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!