Меню

Болести на аортата

Аортата е най-големият кръвоносен съд в тялото на човека – има диаметър 2-3 см и дължина 30-40 см. Тя осигурява транспорта на богата на кислород кръв от сърцето до всички органи на тялото чрез своите разклонения.

Аортата започва от лявата камера на сърцето, насочва се нагоре в гръдния кош (възходяща аорта) и се извива дъгообразно (дъга на аортата). След това продължава надолу (низходяща аорта – гръдна и коремна), движейки се покрай гръбначния стълб, като прекосява гръдната и коремната кухина. На нивото на четвърти поясен прешлен аортата се разклонява в двете общи хълбочни артерии.

Стената на аортата е изградена от три слоя:

 • вътрешен (интима) – състои се от ендотел, субендотелен слой и от външна еластична мембрана
 • среден (медия) – изграден е от множество еластични мембрани и малък брой мускулни влакна
 • външен (адвентиция) – състои се от тънък слой съединителна тъкан.

Кои са най-честите болести на аортата?

Аортата може да бъде засегната от редица патологични процеси. Ето някои от тях:

 • Аневризма на аортата

Аневризма на аортата представлява абнормно, локално разширение на аортната стена. То може да има торбовидна или вретеновидна форма. Всяка от 4-те части на аортата може да бъде засегната, но най-често се наблюдава аневризма на коремната аорта, следвана от аневризма на гръдната аорта.

Най-честата причина за формиране на аневризма на аортата е наличието на атеросклероза. Други по-редки причини са: възпаление на аортата (аортит), някои генетични синдроми, травма на аортата и др.

Симптомите при аневризма на аортата зависят от локализацията й. Много често в началото липсват оплаквания. При нарастване на аневризмата се появяват симптоми от притискане на съседни органи – трахея, бронхи, хранопровод, черва. Появяват се задух, кашлица, пресипнал глас, повръщане, запек. Може да има болка в гърдите или корема, пулсации в корема.

Много тежко, животозастрашаващо усложнение е разкъсването на аневризмата и развитие на хеморагичен шок.

Друго опасно усложнение е дисекацията на аортата – разкъсва се интимата и кръвта навлиза и разслоява интимата от медията (средния слой) на аортната стена.

Лечението при аортна аневризма е хирургично.

Коарктацията на аортата е вродено състояние, при което е налице стеснение на участък от аортата. Често се съчетава с други вродени сърдечни пороци. Заболяването може да се изяви още в кърмаческа възраст и да доведе до развитие на сърдечна недостатъчност. В други случаи обаче се изявява след 15 годишна възраст. Характерни симптоми са: бърза умора в краката, високо кръвно налягане, разлика в налягането на двете ръце, главоболие, кървене от носа, пулсации на сънните артерии.

При коарктация на аортата могат да настъпят редица усложнения: клапна аортна стеноза, сърдечна недостатъчност, мозъчен кръвоизлив, аортна дисекация.

Лечението е оперативно – отстранява се стеснения участък.

Аортитът представлява възпаление на аортната стена. Причините за аортит могат да бъдат: инфекциозни (туберкулоза, сифилис, салмонела, хепатит В, С), неинфекциозни (аортит на Такаясу, гигантоклетъчен артериит, болест на Бехчет, синдром на Коган и др.), а в някои случаи причината е неизвестна.

Симптомите зависят от това коя част на аортата е засегната и от причината за аортита. Първоначално могат да липсват симптоми, а по-късно да се появят болки в гърдите, корема или гърба, повишена температура, главоболие, виене на свят и др.

Възпалението на аортата може да доведе до сериозни усложнения – аневризма на аортата, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и др.

Лечението зависи от причината за възпалението.

 • Наследствени заболявания, засягащи аортата

При някои наследствени заболявания е характерно засягането на аортата, например при синдром на Марфан, синдром на Елерс-Данлос, синдром на Търнър, синдром на Луйс-Дийтс и др.

Други заболявания и състояния на аортата са:

 • Атеросклероза на аортата
 • Пенетрираща аортна язва
 • Аортобронхиална фистула
 • Аортоентерична фистула
 • Интрамурален аортен хематом
 • Травми на аортата.

Прочетете за:
Аневризма на аортата
Аортит – възпаление на аортата

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!