Начало / Актуални теми / Симптоми при дефицит на желязо

Симптоми при дефицит на желязо

фев. 19, 2018

желязо

Симптомите на дефицит на желязо се срещат и при много други заболявания, а в някои случаи са толкова често срещани, че много хора просто ги игнорират.

При дефицит на желязо се развива желязодефицитна анемия. Признаците на недостиг на желязо варират в зависимост от тежестта на анемията, от това колко бързо се развива, от възрастта ви и от общото ви здравословно състояние.

Ето някои характерни симптоми на железен дефицит:

Отпадналост, умора

Усещането за умора е един от най-честите симптоми на дефицит на желязо. Желязото е необходимо за производството на хемоглобин в червените кръвни клетки (еритроцитите). Хемоглобинът е отговорен за пренасянето на кислород до всяка клетка на тялото. При дефицит на желязо хемоглобинът е понижен и еритроцитите не доставят достатъчно кислород до тъканите. Така тялото ви е лишено от енергията, от която се нуждае и вие се чувствате отпаднали и уморени.

Бледост

Бледата кожа е друг чест признак на железен дефицит. Хемоглобинът придава червения цвят на кръвта, така че поради ниските нива на хемоглобин при железен дефицит кръвта е по-малко червена. Ето защо кожата може да загуби своя розов цвят при хора с недостиг на желязо.

Бледостта е особено изразена по кожата на лицето, пръстите, венците, твърдото небце, под езика, долните клепачи. Ако издърпате долния си клепач, вътрешната му повърхност трябва да е с яръко червен цвят. Ако има много бледо розов или жълт цвят, това може да означава, че имате недостиг на желязо.

Учестено и затруднено дишане

Когато нивото на хемоглобина е понижено при дефицит на желязо, нивата на кислород в кръвта също са ниски. Това означава, че мускулите не получават достатъчно кислород, за да извършват нормални дейности.

Тялото ви ще се опита да получи повече кислород и в резултат на това дишането ще се учести.

Ако се задъхвате при извършването на нормални ежедневни задачи, като например изкачване на стълби, то причината може да бъде понижено желязо.

Главоболие

Мускулите на главата и врата, когато са лишени от богата на кислород кръв поради дефицит на желязо, могат да станат болезнени или напрегнати, което води до често и необяснимо главоболие.

Главоболието често се съчетава с безпокойство, раздразнителност, замаяност.

Сърцебиене

Сърцебиенето е друг характерен симптом на желязодефицитната анемия. При железен дефицит сърцето работи по-усилено, за да достави богата на кислород кръв до всички тъкани и органи. Това може да доведе до неритмична сърдечна дейност или до усещането, че сърцето ви бие много бързо.

Суха и увредена коса и кожа

При железен дефицит кислородът се насочва към по-важните органи, поради което кожата и косата могат да изпитват недостиг на кислород. В резултат може да се появят оплаквания като суха кожа, тънки, чупливи косми и косопад.

Чупливи нокти

Ако забележите, че ноктите ви са започнали да се чупят много лесно, станали са по-тънки и имат надлъжни рагади, то вероятно запасити ви от желязо са се изчерпали. По-рядко се наблюдава койлонихия – деформация на ноктите, при която има централно хлътване като лъжица.

Промени в езика и устната кухина

Понякога само чрез оглед на устната кухина може да се види, че страдате от желязодефицитна анемия. Езикът може да бъде блед, гладък, подут. В устните ъгли може да има рагади.

Други признаци на железен дефицит са:

  • намалена концентрация
  • студени ръце и крака
  • безсъние
  • по-чести инфекции
  • хранително разстройство, при което човек изпитва влечение към нехранителни продукти като хартия, лед, глина, тебешир. Това състояние може да се наблюдава и по време на бременност.