Начало / Актуални теми / Хемангиом на черния дроб – какво представлява?

Хемангиом на черния дроб – какво представлява?

окт. 7, 2016

хемангиом

Хемангиомът на черния дроб е доброкачествено образувание, което представлява сплетение от кръвоносни съдове. В повечето случаи това състояние не е съпроводено с някакви характерни симптоми и се открива случайно. Дори и когато бъдат открити повечето чернодробни хемангиоми не се нуждаят от лечение.

Какви са причините?

Не е ясна причината, поради която се образуват чернодробните хемангиоми. Предполага се, че значение имат генетичните фактори, което означава, че се наблюдават често сред членовете на някои семейства.

Рискови фактори за възникване на чернодробен хемангиом са: бременност и хормонално-заместителна терапия при жени в менопауза (хормона естроген стимулира нарастването на хемангиома).

Хемангиомът на черния дроб се среща във всяка възраст, но най-често между 30 и 50 години, като засяга по-често жените.

Обикновено чернодробният хемангиом е единичен с размери под четири сантиметра. В по-редки случаи може да бъде с по-големи размери.

Какви са симптомите?

В повечето случаи чернодробният хемангиом не причинява симптоми, но ако увеличи размерите си може да бъде съпроводен с някои от следните оплаквания:

  • болка в горната дясна половина на корема
  • тежест след нахранване
  • липса на апетит
  • гадене и повръщане

Тези симптоми обаче са неспецифични и могат да се дължат на редица други състояния.

Как се поставя диагнозата?

В повечето случаи хемангиомът на черния дроб се открива случайно, при изследване по друг повод. По-честите диагностични тестове, които се използват за доказване на чернодробен хемангиом са:

  • ехографско изследване
  • компютърна томография (скенер)
  • ядрено-магнитен резонанс.

Какво е лечението?

Ако чернодробният хемангиом е с малки размери и не причинява симптоми пациентът не се нуждае от лечение. Не трябва да се притеснявате, защото обикновено чернодробният хемангиом не нараства и пациентите могат да живеят с него през целия си живот. Препоръчва се само периодично наблюдение.

Ако чернодробният хемангиом нарасне и започне да притиска близкостоящи стуктури той може да доведе до оплаквания и да се нуждае от лечение. Изборът на метод на лечение зависи от разположението на туморната формация и общото здравословно състояние на пациента. Възможните опции са:

  • операция за премахване на хемангиома
  • емболизация – процедура за спиране на притока на кръв към хемангиома, за да се прекрати неговото нарастване
  • лъчелечение, което се използва в много редки случаи.