Начало Актуални теми Заболявания на колянната става – 2-ра част

Заболявания на колянната става – 2-ра част

заболявания на колянната става
заболявания на колянната става

Освен аномалиите и деформациите на колянната става, които разгледахме в първата част на статията, други често срещани проблеми на колянната става са свързани с патологични процеси, засягащи костите и ставния хрущял на колянната става.

Ето някои по-често срещани заболявания на колянната става, при които се увреждат костите и ставния хрущял:

Фрактури на костите, формиращи колянната става

  • Счупване на кондилите на бедрената кост

Фрактурите на кондилите на бедрената кост могат да бъдат еднокондилни (по-често се засяга външния кондирл) и двукондилни (счупват се и двата кондила по компресионен механизъм). Колянната става е оточна, болезнена, деформирана, има хемартроза (кръв в ставната кухина). Лечението се състои в наместване и остеосинтеза.

  • Счупване на колянното капаче

Счупване на колянното капаче най-често възниква при директен удар или падане върху него при флектирано коляно. Капачето се притиска към кондилите на бедрото и се счупва по компресионен механизъм. Налице е променен релеф на коляното, болка и затруднени движения – не може да се извърши екстензия в колянната става. Лечението зависи от тежестта на фрактурата. Прилага се гипсова превръзка или оперативно лечение.

  • Счупване на кондилите на тибията

Счупване на кондилите на тибията може да настъпи по директен механизъм (получават се раздробени фрактури) и по индиректен механизъм (падане върху крака).

Най-чести са счупванията на външния кондил, които се придружават от счупване и на главичката на малкия пищял. Фрактурите на кондилите на тибията се съпътстват от счупване на междукондилната еминенция, от увреда на ставните връзки, на менискусите.

Колянната става е оточна, деформирана поради разместване на фрагмените. Има силна болка, активните движения в ставата са невъзможни. Лечението зависи от вида на фрактурата.

  • Счупване на междукондилната еминенция

Среща се при млади хора, при които ставните връзки са здрави. При травма кръстните връзки се оказват по-здрави и се откъсват залавните им места заедно с парченце от еминенцията. Колянната става е силно болезнена, с увеличен обем, има кръв в ставата, активните движения в ставата са невъзможни. Положителни са симптомите на „предно и задно чекмедже“, както и „танц на капачето“. При неразместени фрактури се прави имобилизация с гипсова превръзка, а при разместени фрактури се провежда оперативно лечение – наместване и остеосинтеза.

Увреждания на ставния хрущял

  • Гонартроза (остеоартроза на колянната става)

Гонартрозата се характеризира с увреждане на ставния хрущял, формиране на шипове (остеофити) по ръбовете на ставата, поява на „ставни мишки“ в ставата, фиброзни изменения в ставната капсула.

Различават се първична и вторична гонартроза. При първичната гонартроза няма ясна причина за възникването й. Появата й се свързва с възрастовите изменения в ставния хрущял.

За възникването на вторична гонартроза роля имат някои вродени аномалии, травми или възпалителни процеси в колянната става.

Болка в коляното е основното оплакване при гонартроза. Тя се усилва при движение и изчезва в покой. В напреднал стадий колянната става е деформирана, движенията са ограничени.

Лечението на гонартрозата включва: медикаментозно лечение, хирургично лечение и физиотерапия.

Гонартритът представлява възпаление на колянната става. Клинично се изявява с болка в коляното, ограничени движения, може да има затопляне и зачервяване на кожата около ставата, поява на оток.

Гонартрит може да възникне след травма, при подагра, ревматоиден артрит, псориазис, лупус еритематодес, Лаймска болест, туберкулоза, ревматизъм и др.

Лечението при гонартрит зависи от причината за появата му.

Свободното тяло в колянната става представлява малък фрагмент от ставен хрущал или кост, който се движи в ставата. Най-често възникват в резултат от гонартроза, дисециращ остехондрит, остеохондрални фрактури.

Наличието на ставна мишка в колянната става може да ограничи или дори да блокира движенията в нея. Чрез артроскопия се извършва отстраняване на свободното тяло.

  • Хондромалация на колянното капаче (патела)

Хондромалация на колянното капаче е патологично състояние, при което настъпва омекване на ставния хрущял по долната повърхност на пателата. Причината за възникването му не е уточнена. Роля има значителното натоварване на колянната става, травми на капачето, гонартрит и др. Клинично се проявява със силна болка в коляното. Лечението включва осигуряване на покой, физиотерапия, рядко хирургично лечение.

  • Дисециращ остеохондрит на колянната става

Дисециращият остеохондрит на колянната става се среща по-често при момчета на възраст между 8 и 12 години. Характеризира се с откъсване най-често на вътрешният кондил на бедрената кост. Налице е болка, която се усилва при ходене и при хиперекстензия. Много често костният фрагмент зараства спонтанно. При напълно отделен фрагмент се провежда оперативно лечение.

Прочетете за:
Болести на колянната става – 1-ва част
Проблеми, свързани с колянната става – 3-та част
Артрит на колянната става