Начало / Актуални теми / Алармиращи признаци на острата сърдечна недостатъчност

Алармиращи признаци на острата сърдечна недостатъчност

авг. 21, 2013

Човешкото сърце има функцията да изпомпва кръв до всички части на тялото. При сърдечната недостатъчност сърцето не успява да изпълнява своята основна функция в съотвествие с нуждите на тялото. Много хора си мислят, че при сърдечна недостатъчност сърцето спира да функционира, но това не е така. Истината е, че сърцето започва да работи на по-ниски обороти и изпомпва по-малко кръв от обикновено. Така до тъканите и органите на тялото не достигат достатъчно кислород и хранителни вещества.

Признаците на сърдечната недостатъчност могат да забавят своята поява във времето и да се проявят години след началото на заболяването. Това е така, защото сърцето има много голям компенсаторен резерв и за дълго време успява да компенсира своите намалени възможности по друг начин. Сърцето компенсира чрез увеличаване на своите размери, увеличава се неговата мускулна маса и то започва да работи по-бързо, за да може да изпомпва нужното количество кръв.

Ето и някои от алармиращите признаци на сърдечната недостатъчност:

Умора

Един от най-ранните признаци на сърдечната недостатъчност е чувството на умора. Тя се дължи на недостатъчното количество кръв, което достига до частите на тялото. Стига се до ниско кръвно налягане и недостатъчно оросяване с кръв на мозъка. Затова и пациентите със сърдечна недостатъчност често се оплакват от виене на свят и замайване. Умората може да бъде признак и на много други заболявания, затова са нужни допълнителни медицински тестове.

Трудности при дишане

С напредването на сърдечната недостатъчност пациентите могат да съобщават, че имат недостиг на въздух при напрягане. Ако на този симптом не се обърне внимание може да се стигне до момент, в който пациентът да има задух и при спокойно положение. Задухът е по-лесно забележим вечер, когато пациентите имат нужда от няколко възглавници, на които да повдигнат главата си нависоко, за да могат да заспят и да дишат спокойно.

Болка в гърдите

Много често при сърдечните заболявания пациентите се оплакват от болка в гърдите. Тя се дължи на факта, че сърцето трябва да работи по-усилено от преди, за да изпълни нуждите на организма. Много често при сърдечната недостатъчност има образувани плаки в сърдечните съдове, които допълнително затрудняват потока на кръвта и могат да станат причина за болка в гърдите.

Оток на крайниците

При сърдечната недостатъчност често се наблюдава оток на краката и глезените, който води до затруднения при обуване на обувки. Освен това може да има подуване и на ръцете.

Липса на апетит

Друг признак на сърдечната недостатъчност е намаляването на апетита. Черният дроб и храносмилателната система не получават достатъчно кръв за своите функции и това води до тяхното неправилно функциониране. Пациентите се оплакват от гадене или чувство на пълнота в стомаха. Това се дължи на задържането на течности, които пречат на правилното храносмилане.

Прочетете за:
Остра сърдечна недостатъчност