Начало / Актуални теми / Хемороиди – какво трябва да знаем за тях?

Хемороиди – какво трябва да знаем за тях?

сеп. 3, 2013

хемороиди

С термина хемороиди се означават увеличените и възпалени вени в областта на ануса и ректума. Ректумът представлява крайната част на дебелото черво, която завършва в ануса. Анусът от своя страна е тази част от храносмилателната система, през която преминават фекалните материи.

Има два типа хемороиди – външни и вътрешни. Външните са разположени подкожно около ануса, а вътрешните се развиват в долната част на ректума. В някои случаи вътрешните хемороиди могат да пролабират и да излезнат извън ануса.

Хемороидите са често срещани при възрастните хора. Според едно проучване 75% от хората, страдат от хемороиди през някаква част от живота си. При хората на възраст между 45 и 65 години хемороидите се срещат най-често.

Каква е причината за появата на хемороиди?

Хемороидите възникват поради подуване на вените в областта на ануса и ректума. Причините за това подуване най-често са:

  • хроничен запек или тежка диария
  • прекалено заседяване на тоалетната чиния
  • бременност
  • тумори в тазовата област
  • диета, бедна на фибри.

Какви са симптомите при хемороиди?

Симптомите зависят от това дали хемороидите са вътрешни или външни. При външни хемороиди пациентите най-често се оплакват от болка в областта на ректума. Ако се оформи кръвен съсирек под кожата се образува твърда бучка, която лесно може да бъде палпирана от самия пациент. Този тип хемороиди, при които се образува кръвен съсирек се наричат тромбозирали и те най-често кървят, ако пациентът страда от запек и фекалиите преминават с усилие от страна на пациента.

Най-честите симптоми при вътрешни хемороиди са:

Ректално кървене – това е най-честият симптом на вътрешните хемороиди. Пациентите могат да забележат малки капки кръв върху тоалетната хартия или в тоалетната чиния. В някои случаи може да бъде забелязана и кръв в изпражненията.

Сърбеж – често пациентите с вътрешни хемороиди се оплакват от сърбеж в областта около ануса. Това се дължи на факта, че при вътрешните хемороиди има образуване на слуз, която дразни кожата на ануса и причинява сърбежа.

Дискомфорт – много от пациенти могат да изпитват нужда да използват тоалетната малко след като вече са имали изхождане. Това неприятно усещане се дължи на запълването на ректалния канал от нарастващите хемороиди. Те дразнят рецепторите на аналния канал и създават усещането за запълване на канала.

Болка – повечето пациенти с вътрешни хемороиди не се оплакват от болки. Ако обаче хемороидите нараснат значително една част от тях могат да излезнат извън ректума и да бъдат притиснати от аналния сфинктер и това да доведе до болка.

Какво е лечението на хемороидите?

Лечението на хемороидите е комплексно и включва медикаменти, хирургични процедури и промени в начина на живот. При голяма част от пациентите хемороидите се подобряват бързо след някои промени в начина на живот. Особено важна в това отношение е диетата, която може да облекчи симптомите на пациентите и да доведе до намаляване на подуването на вените.

Увеличете приема на фибри  и пийте повече вода. За хората, страдащи от хемороиди е препоръчително да пият от 6 до 8 чаши вода дневно. С тези малки промени изпражненията ви ще станат по-меки и по-лесно ще преминават през аналния канал без да предизвикват болка.

В аптеките се продават много кремове, мехлеми и супозитории за лечение на хемороиди. Тези медикаменти могат да облекчат вашите оплаквания. Ако медикаментите и промените в начина на живот не подобрят вашето състояние може да прибегнете към хирургична интервенция за премахване на хемороидите.

Прочетете за:
Видове хемороиди – външни и вътрешни хемороиди
Кои храни да избягвате ако страдате от хемороиди?