Начало / Актуални теми / Как да контролирате кръвното си налягане без медикаменти?

Как да контролирате кръвното си налягане без медикаменти?

ян. 9, 2014

За високо кръвно налягане (артериална хипертония) се приема кръвно, при което систоличното налягане е над 140 mmHg, а диастоличното над 90 mmHg. Много от пациентите, които са диагностицирани с високо кръвно налягане се притесняват да приемат медикаменти за снижаване стойностите на кръвното си.

Начинът на живот има много важна роля за контролирането на кръвното налягане. Някои от пациентите успяват да контролират своето кръвно само чрез някои промени в начина на живот. Ето и някои промени, които може да осъществите, за да намалите стойностите на кръвното си налягане:

Намалете телесното си тегло и обиколката на талията си

Стойностите на кръвното налягане обикновено се покачват с увеличаването на телесното тегло. Свалянето само на 5 килограма може значително да снижи кръвното ви налягане. Освен това снижаването на телесното тегло подпомага по-доброто действие на медикаментите, понижаващи кръвното.

Освен на теглото е добре да обърнете внимание и на размерите на вашата талия. Повишената мастна тъкан в тази област води до покачване стойностите на кръвното. Мъжете с талия над 102 см и жените с талия над 89 см са рискови за развитието на артериална хипертония.

Упражнявайте се редовно

Редовната физическа активност може да спомогне за снижаването на стойностите на кръвното ви налягане. Малко след като започнете редовни тренировки вие сами ще забележите разликата. Обсъдете с вашия лекуващ лекар кои физически упражнения са най-подходящи за вас.

Хранете се здравословно

За хората с високо кръвно налягане се препоръчва увеличаване на приема на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и нискомаслени продукти. За да се предпазите от купуване на вредни продукти, преди пазаруване си правете лист с необходимите неща.

Намалете приема на натрий

Намаляването дори малко на приема на натрий може да снижи вашето кръвно налягане с 2 до 8 mmHg. Препоръчителната дневна доза е 2300 милиграма. За хората на възраст над 51 години се препоръчва приема на натрий да бъде снижен до 1500 милиграма. В голяма част от продуктите, които консумираме се съдържа повече сол, отколкото предполагаме. Затова четете етикетите на продуктите, преди да ги консумирате.

Намалете приема на алкохол

Алкохолът може да бъде, както полезен така и вреден за вашето кръвно. В малки количества алкохолът разширява кръвоносните съдове и може да доведе до понижаване на кръвното налягане. Приемът обаче на алкохол в по-големи количества води до повишаване на кръвното налягане.

Спрете цигарите

Никотинът, който се съдържа в цигарите може да повиши вашето кръвно с около 10 mmHg и повече час след като сте пушили. Пушенето на цигари през целия ден може да стане причина за поддържане на високо кръвно.

Намалете кофеина

Влиянието на кофеина върху кръвното налягане все още не е напълно изяснено. Приемът на кофеинови напитки може да доведе до повишаване на стойностите на кръвното налягане, но все още не е уточнено дали този ефект е временен или може да има по-продължително действие върху организма.

Намалете нивата на стрес

Стресът може да доведе до внезапно покачване на кръвното налягане. Помислете кои са стресовите фактори във вашето ежедневие и се опитвайте да ги избягвате. Ако няма как да избегнете стресовите фактори се опитайте да разработите техники за справяне с тях, като например дълбоко дишане, йога, медитация.

Следете редовно кръвното си налягане

Ако страдате от артериална хипертония е препоръчително да следите нивата на кръвното си редовно у дома. Помолете лекуващия ви лекар да ви обясни как сами да измервате кръвното си налягане. Редовните консултации с лекар са също много важни за проследяване на вашето състояние.

Прочетете за:
Видове артериална хипертония