Начало / Актуални теми / Какви форми на мускулна дистрофия има?

Какви форми на мускулна дистрофия има?

дек. 23, 2013

Мускулната дистрофия представлява група от генетични заболявания, при които мускулните влакна са изключително податливи на увреда. В резултат мускулите, отговорни за движението на тялото постепенно отслабват и в повечето случаи децата имат нужда от помощни средства за придвижване.

Мускулната дистрофия обикновено се проявява още в кърмаческа възраст или в по-напреднала възраст. Нейната тежест зависи от възрастта, в която са се проявили първите симптоми на заболяването. Някои от формите на мускулна дистрофия засягат само мъжкия пол.

Основните форми на мускулна дистрофия са:

Миотонична мускулна дистрофия

Това е най-често срещаната форма на заболяването при възрастни. Засяга както мъже, така и жени. При тази форма се наблюдават дълготрайни спазми на мускулите след физическа активност. Обикновено този симптом се влошава при студено време. Могат да се засегнат освен това сърцето, стомашния тракт, очите и жлезите. Хората с миотонична мускулна дистрофия имат по-малка очаквана продължителност на живота.

Мускулна дистрофия тип Дюшен

Най-често срещаната форма при деца. Мускулната дистрофия тип Дюшен се среща само при момчета. Обикновено заболяването започва между 2 и 6 годишна възраст. Мускулите постепенно намаляват своята маса и тяхната сила отслабва. Обикновено 10 години след началото на заболяването децата имат нужда от инвалидна количка за придвижване. В повечето случаи се наблюдават деформации на ръцете, краката и гръбначния стълб на децата.

Мускулна дистрофия тип Бекер

Тази форма много прилича на дистрофия тип Дюшен, но протича значително по-леко, симптомите се проявяват по-късно и не са толкова тежки. Началото на заболяването е обикновено  между 2 и 16 годишна възраст. Мускулната дистрофия тип Бекер се среща само при мъжкия пол. При тази форма често се уврежда и сърцето.

Мускулна дистрофия пояс-крайник

Тази форма се наблюдава при тинейджъри и засяга и двата пола. Наблюдава се прогресивна слабост, която започва от бедрата и постепенно достига до раменете, ръцете и краката. Около 20 години след началото на заболяването пациентите вече изпитват затруднения при ходене.

Фасцио-скапуло-хумерална мускулна дистрофия

При тази форма се засягат мускулите, които са отговорни за движението на лицето, раменете и горните крайници. Заболяването започва в тинейджърска възраст или по-късно и засяга и двата пола. Прогесира бавно и най-често се наблюдават трудности при говор, преглъщане и дъвкане.

Конгенитална мускулна дистрофия

Конгенитална означава, че мускулната дистрофия е налице още при раждането на детето. Тази форма прогресира бавно и засяга и двата пола. Наблюдава се слабост на мускулите още при раждането и постепенно развитие на мускулни контрактури.

Окулофарингеална мускулна дистрофия

При тази форма се засягат мускулите на очите и гърлото. Заболяването започва в по-напреднала възраст, след 40 годишна възраст. Засягат се и двата пола. Пациентите имат трудности при преглъщане. В някои случаи се наблюдават чести пневмонии.

Дистална мускулна дистрофия

Това е рядка форма, която засяга и двата пола. При нея се наблюдава слабост на най-отдалечените мускули – тези на ръцете, долните крайници и стъпалата. Заболяването прогресира бавно и не влошава значително живота на пациентите.

Мускулна дистрофия Емери-Драйфус

Тази рядка форма на мускулна дистрофия може да се прояви още в детска възраст или в тинейджърска възраст и засяга само мъжкия пол. Наблюдава се слабост на мускулите в раменната област, горните и долните крайници. Често се наблюдават и животозастрашаващи увреждания на сърцето. Развиват се и тежки мускулни контрактури.

Прочетете за:
Мускулна дистрофия тип Дюшен