Меню

Мускулната дистрофия представлява група от генетични заболявания, при които мускулните влакна са изключително податливи на увреда. В резултат мускулите, отговорни за движението на тялото постепенно отслабват и в повечето случаи децата имат нужда от помощни средства за придвижване.

Мускулната дистрофия обикновено се проявява още в кърмаческа възраст или в по-напреднала възраст. Нейната тежест зависи от възрастта, в която са се проявили първите симптоми на заболяването. Някои от формите на мускулна дистрофия засягат само мъжкия пол.

Основните форми на мускулна дистрофия са:

Миотонична мускулна дистрофия

Това е най-често срещаната форма на заболяването при възрастни. Засяга както мъже, така и жени. При тази форма се наблюдават дълготрайни спазми на мускулите след физическа активност. Обикновено този симптом се влошава при студено време. Могат да се засегнат освен това сърцето, стомашния тракт, очите и жлезите. Хората с миотонична мускулна дистрофия имат по-малка очаквана продължителност на живота.

Мускулна дистрофия тип Дюшен

Най-често срещаната форма при деца. Мускулната дистрофия тип Дюшен се среща само при момчета. Обикновено заболяването започва между 2 и 6 годишна възраст. Мускулите постепенно намаляват своята маса и тяхната сила отслабва. Обикновено 10 години след началото на заболяването децата имат нужда от инвалидна количка за придвижване. В повечето случаи се наблюдават деформации на ръцете, краката и гръбначния стълб на децата.

Мускулна дистрофия тип Бекер

Тази форма много прилича на дистрофия тип Дюшен, но протича значително по-леко, симптомите се проявяват по-късно и не са толкова тежки. Началото на заболяването е обикновено  между 2 и 16 годишна възраст. Мускулната дистрофия тип Бекер се среща само при мъжкия пол. При тази форма често се уврежда и сърцето.

Мускулна дистрофия пояс-крайник

Тази форма се наблюдава при тинейджъри и засяга и двата пола. Наблюдава се прогресивна слабост, която започва от бедрата и постепенно достига до раменете, ръцете и краката. Около 20 години след началото на заболяването пациентите вече изпитват затруднения при ходене.

Фасцио-скапуло-хумерална мускулна дистрофия

При тази форма се засягат мускулите, които са отговорни за движението на лицето, раменете и горните крайници. Заболяването започва в тинейджърска възраст или по-късно и засяга и двата пола. Прогесира бавно и най-често се наблюдават трудности при говор, преглъщане и дъвкане.

Конгенитална мускулна дистрофия

Конгенитална означава, че мускулната дистрофия е налице още при раждането на детето. Тази форма прогресира бавно и засяга и двата пола. Наблюдава се слабост на мускулите още при раждането и постепенно развитие на мускулни контрактури.

Окулофарингеална мускулна дистрофия

При тази форма се засягат мускулите на очите и гърлото. Заболяването започва в по-напреднала възраст, след 40 годишна възраст. Засягат се и двата пола. Пациентите имат трудности при преглъщане. В някои случаи се наблюдават чести пневмонии.

Дистална мускулна дистрофия

Това е рядка форма, която засяга и двата пола. При нея се наблюдава слабост на най-отдалечените мускули – тези на ръцете, долните крайници и стъпалата. Заболяването прогресира бавно и не влошава значително живота на пациентите.

Мускулна дистрофия Емери-Драйфус

Тази рядка форма на мускулна дистрофия може да се прояви още в детска възраст или в тинейджърска възраст и засяга само мъжкия пол. Наблюдава се слабост на мускулите в раменната област, горните и долните крайници. Често се наблюдават и животозастрашаващи увреждания на сърцето. Развиват се и тежки мускулни контрактури.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!