Учени са разработили неинвазивен кръвен тест за ранно откриване на генетични заболявания, като синдром на Даун.

Възможностите на сегашните неинвазивни методи като ултразвук са ограничени, а инвазивните методи крият риск за бременността.

Новият метод се състои в изследване на проби от фетална ДНК, намираща се в кръвта на майката.

Анализирането на фетална ДНК от майчина кръв е възможно, но ефективността е ограничена, тъй като малко количество ДНК прониква в майчината кръв.

Учени от американската фирма Ravgen са успели да увеличат количеството на изолираната ДНК чрез обработване на кръвните проби с формалдехид.

Те са взели кръвни проби от 60 бременни жени. Чрез новата техника са успели да идентифицират правилно броя на хромозомите в 58 проби, като в 2 проби са открили наличие на тризомия 21. Един случай на тризомия 21 не е бил идентифициран и една нормална проба е била погрешно идентифицирана като тризомия 21.

Учените отбелязват, че тяхното изследване е в начален етап и са необходими още проби.

Възможността за ранно откриване на генетичните аномалии не само дава възможност на родителите да решат дали да продължи бременността, но също предупреждава лекарите за нуждата от много внимателно проследяване на бременността.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!