Меню

Хората с кръвна група А, В и АВ имат по-висок риск да развият сърдечно-съдово заболяване в сравнение с хората с най-честата кръвна група 0, показва проучване.

Учени от Бостън са анализирали данните от две проучвания, обхващащи повече от 90000 човека на възраст между 35 и 75 години за период от две десетилетия.

Те са установили, че хората с кръвна група А имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявяния с 5 %, с кръвна група В с 11 %, а с кръвна група АВ с 23 %.

Авторите на проучването не знаят защо това е така, но предполагат, че роля играят различни механизми.

Кръвна група АВ се свързва с възпалителен процес, който играе важна роля при увреждането на артериите.

Има доказателства за наличието на връзка между кръвна група А и по-високите нива на LDL холестерола, който участва във формирането на атеросклеротични плаки.

Хората не могат да променят кръвната си група, но могат да понижат риска, като се хранят здравословно, спортуват и не пушат.

Проучването е публикувано в сп. Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!