Меню

Учени от Великобритания твърдят, че са близо до създаването на лекарство, което може да предпази хората от рак на дебелото черво.

Експерименталното лекарство AZD2171 може да спре превръщането на полипите в злокачествени тумори, като блокира кръвоснабдяването им.

За сега лекарите предотвратяват развитието на рак на дебелото черво, като отстраняват полипите преди те да малигнизират.

Полипите се срещат често – в около 40 % от хората над 50 годишна възраст. Обаче само 5 до 10 % от полипите малигнизират, при което те създават собствени кръвоносни съдове.

Лекарството AZD2171 взаимодейства със съдовия ендотелен растежен фактор, който стимулира разрастването на нови кръвоносни съдове. Като разрушава този растежен фактор, новото лекарство спира формирането на нови кръвоносни съдове и ограничава туморния растеж.

Д-р Робърт Гудлед, ръководител на проучването се надява това откритие при мишки да може да се приложи и при хората. Първите клинични проучвания при пациенти с напреднал карцином на дебелото черво показват, че лекарството се понася добре и не води до сериозни странични ефекти. Необходимо е обаче по-обширно проучване, за да се тества ефективността на лекарството при хората.

Карциномът на дебелото черво е един от най-честите злокачествени тумори в развитите страни. В света всяка година се диагностицират близо 950 000 нови случая.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!