Меню

Хората, които се опитват да се откажат от тютюнопушенето имат три пъти по-голяма вероятност да успеят ако консумират повече плодове и зеленчуци, показва ново проучване.

Учени от университета на Бъфало са провели проучване сред 1000 пушачи на възраст над 25 години, които са искали да се откажат от вредния навик.

Резултатите показват, че хората, които са имали повече плодове и зеленчуци в диетата си три пъти по-често са издържали без цигари в продължение най-малко на 30 дни.

Проучването показва също, че пушачите, консумирали повече плодове и зеленчуци са пушили по-малко цигари дневно и са били по-малко зависими от никотина.

Учените отбелязват, че плодовете и зеленчуците влошават вкуса на цигарите и вероятно това обяснява защо те подпомагат отказването от тютюнопушенето. Освен това създават чувство на ситост и пушачите не изпитват нужда да пушат, тъй като понякога те бъркат чувството на глад с желанието да пушат.

Проучването е публикувано в сп. Nicotine and Tobacco Research.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!