Меню

Болните от рак на кожата имат по-висок риск от развитие на други туморни заболявания, твърдят учени от Кралския университет в Белфаст.

Те са установили, че хората, страдащи от меланом имат два пъти по-голяма вероятност да развият друго злокачествено заболяване.

Повишен риск е установен и при пациенти с други форми на кожен рак.

Учените са анализирали данните на 1837 болни от меланом и на 20823 пациента с други по-малко агресивни форми на кожен рак.

Болните от кожен рак, различен от меланом имат над 57 % по-висок риск от развитие на друго злокачествено заболяване. Те са два пъти по-склонни към развитието на меланом.

При болните от меланом риска от последващ карцином е дори по-висок.

Проучването е публикувано в British Journal of Cancer.

Продължителното излагане на слънчева светлина е рисков фактор за всички форми на рак на кожата и е много вероятно хора, страдащи от една форма на кожен рак да развият и друга форма.

За да се предпазят от развитие на второ злокачествено заболяване, болните от кожен рак трябва да знаят, че ултравиолетовите лъчи, тютюнопушенето, наднорменото тегло, употребата на алкохол са рискови фактори за туморни заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!