Начало / Актуални теми / Седящата работна поза е опасна

Седящата работна поза е опасна

май 28, 2012

Ново проучване показва, че продължителното стоене седнал на работното място повишава риска от смърт от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, както и от всички други причини.

Учени от Австралия и Норвегия са изследвали връзката между работната поза, индекса на телесната маса (BMI) и смъртността. Участниците в проучването са били разделени на 4 групи – хора, които стоят седнали на работното място, които се движат, които се движат или вдигат тежести, които извършват тежка физическа работа. 30 % от участниците са имали седяща работна поза.

Резултатите показват, че с увеличаване на индекса на телесната маса, риска от смърт се повишава при всички работни пози, но значително повече при хората, които работят седнали.

Например рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания е 45 % по-нисък при участниците със затлъстяване, които се движат на работното място, в сравнение с тези, които работят седнали.

Препоръчва се на хората със седяща работна поза да правят чести почивки, през които да се движат.

Заседналият начин на живот е сериозен рисков фактор за затлъстяване и хронични заболявания и води до тежки последствия за здравето на хората.