Меню

Ново проучване показва, че продължителното стоене седнал на работното място повишава риска от смърт от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, както и от всички други причини.

Учени от Австралия и Норвегия са изследвали връзката между работната поза, индекса на телесната маса (BMI) и смъртността. Участниците в проучването са били разделени на 4 групи – хора, които стоят седнали на работното място, които се движат, които се движат или вдигат тежести, които извършват тежка физическа работа. 30 % от участниците са имали седяща работна поза.

Резултатите показват, че с увеличаване на индекса на телесната маса, риска от смърт се повишава при всички работни пози, но значително повече при хората, които работят седнали.

Например рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания е 45 % по-нисък при участниците със затлъстяване, които се движат на работното място, в сравнение с тези, които работят седнали.

Препоръчва се на хората със седяща работна поза да правят чести почивки, през които да се движат.

Заседналият начин на живот е сериозен рисков фактор за затлъстяване и хронични заболявания и води до тежки последствия за здравето на хората.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com