Начало / Актуални теми / Симптоми на анорексия

Симптоми на анорексия

фев. 12, 2013

Анорексията е едно от често срещаните хранителни разстройства. Засяга от 1 до 5 % от хората най-често във възрастта между 13 и 30 години. Жените страдат по-често от анорексия. При анорексията пациентите силно намаляват приема на храна и по този начин намаляват драстично телесното си тегло. Те контролират стриктно калорийния си внос и ако надвишат лимита си прибягват и до повръщане така, че при анорексиците може да има и признаци на булимия.

Симптомите при пациентите с анорексия могат да се разделят на няколко групи: свързани с техните хранителни навици и такива свързани с техния външен вид.

Най-чести симптоми, които могат да наведат към диагноза анорексия са:

– Спазване на диета, въпреки че теглото на пациента е под нормата. При анорексиците диетата е строга, с прием на точно определени хранителни продукти и калории. Те си забраняват например приема на въглехидрати или мазни храни. Стига се до състояние, при което пациентите са обсебени от мисълта колко калории приемат или колко грама мазнини се съдържат в продуктите, които приемат. Те постоянно четат етикетите или мерят порциите си.

– Пациентите често се преструват, че не са гладни или лъжат, че вече са яли. Те предпочитат да ядат сами, а когато им се наложи да вечерят с близките си намират начини да изхвърлят порцията си. В същото време анорексиците мислят страшно много за храна и може да започнат да си събират рецепти или да готвят за близките си, докато те самите почти не се хранят.

– Много често пациентите си изграждат някакви ритуали свързани с храненето. Те си режат порциите например на много малки хапки, използват едни и същи чинии и прибори.

– При пациентите, страдащи от анорексия се наблюдава драстично намаляване на теглото, което става за кратко време. Въпреки намаляване на теглото, пациентите се чувстват „дебели“ и не са задоволени от външния си вид. Те непрекъснато се гледат в огледалото и намират някакви недостатъци във външния си вид. Те се мерят по няколко пъти на ден.

– Хората, страдащи от анорексия отричат, че са прекалено слаби, когато някой направи коментар за теглото им. Те не смятат, че имат някакъв проблем.

– Много често за допълнително намаляване на тегло анорексиците прибягват до употребата на лаксативи, диуретици. В други случаи, ако усетят, че са преяли те повръщат погълнатото.

– Освен диетата, анорексиците често спортуват много усилено. Упряжняват се до пълно изтощение дори, когато са болни или времето навън не е препоръчително за спорт.

– При оглед на пациенти, страдащи от анорексия може да се забележи намалена мускулна маса, кожата им изглежда суха, като на петна. Поради драстичното намаляване на теглото може да се наблюдават и промени в паметта.